Още по темата

Отдавна мина времето, когато 3D принтерите бях половинчато осъществена фантазия от бъдещето. Сега те са достатъчно достъпни за средностатистическото домакинство, а ново проучване показва, че могат и да са полезни.

Причината за това е не само достъпността на 3D принтерите като устройства, но и фактът, че общността около тях се разраства неимоверно бързо. Това, което този прост факт предоставя на всеки потребител е база от стотици хиляди модели на всичко от реплики на исторически артефакти до прибори и части за колата ви.

Точно от това се вдъхновява и професор Джошуа Пиърс от университета по технологии в Мичиган.

Източник: Thinkstock/Guliver

След като закупува такъв принтер за своята лаборатория, той успява да създаде за себе си научно оборудване на стойност хиляди за едва няколко дни. Това го навежда на мисълта за първото по рода си проучване, в което една от неговите ученички – Емили - поема отговорността да тества същия начин на спестяване, но вкъщи.

В последствие Пиърс предоставя базов модел 3D принтер за целите на проучването, без каквито и да е инструкции за използването му и не след дълго Емили го използва ежедневно за целите на обучението си, както и за ежедневния си живот.

След дадения тестови период, двамата откриват, че при използването на начален клас принтер и принтирайки предмети за собствената си работа – различни приспособления, контейнери, инструменти и заместители на такива, те са успели да си върнат инвестицията за едва година.

По изчисления на Джошуа и Емили, едно домакинство би било способно да си върне парите до три години, принтирайки ежедневни предмети като прибори, закачалки и други тривиални обекти.

Не можем да знаем дали обществото е готово да започне само да произвежда вкъщи всичко за ежедневните си нужди, но рязко увеличаващата се достъпност на 3D принтерите и софтуерните приложения за тяхното използване ни показват, че не сме далече от това.