Още по темата

Планините, открити на планетата джудже Плутон, вероятно са ледени вулкани, съобщи Ройтерс, позовавайки се на експерти от НАСА.

Откритието, представено на среща на Американското астрономическо дружество, повдига въпроса как този малък, отдалечен свят е толкова активен геоложки, и обрисува много по-сложна картина на Плутон и луните му, отколкото учените са си представяли.

"Системата на Плутон ни озадачава", признава планетологът Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Болдър.

Стърн ръководи екип от специалисти, анализиращ данни от космическия апарат "Нови хоризонти" на НАСА, който през юли тази година осъществи безпрецедентно близко прелитане край планетата.

Сред 50-те доклада на експерти, работещи с данни от "Нови хоризонти", които ще бъдат представени тази седмица, е и изумителен поглед към две планини на Плутон.

Всяка от тях е с диаметър при основата около 160 км и е висока няколко километра. Върховете на планините имат депресии, подобно на вулканите на Марс и Земята.

"Нищо подобно не е наблюдавано досега в отдалечените части на Слънчевата система", възкликва Оливър Уайт, който работи с данни от "Нови хоризонти" в изследователския център "Еймис" на НАСА в Мофет Фийлд, Калифорния.

Вместо да изхвърлят разтопени скали, вулканите на Плутон "бълват" замръзнали вода, азот, амоняк и метан.

Оливър Уайт признава, че идеята за вулкани на планетата джудже, отдалечена на 30 пъти по-голямо разстояние от Слънцето, отколкото се намира Земята, звучи "щуро", но въпреки това е най-малко "щурото" нещо, с което може да се обясни наличието на планини на Плутон.

"Каквито и да са тези формации, определено са странни", казва Уайт.