Още по темата

Изработената от злато погребална маска на Тутанкамон не е била предназначена за египетския фараон от Осемнадесетата фараонска династия, а за царица Нефертити.

До този извод е стигнал бившият куратор на отдела „Древен Египет” в Британския музей, археологът Никълъс Рийвс, съобщи в.”Индипендънт”.

Британският учен е направил това заключение по две причини.

Първо, през септември 2015 г. на златната маска е открит ретуширан печат с името на Нефертити. Второ, ушите на маската се оказват пробити, което е характерно за маски, предназначени за жени и деца.

Откритията са направени при възстановяването на маската на Тутанкамон, което се наложи, тъй като брадата ѝ беше счупена и залепена набързо с епоксидна смола.

През 2015 г. археологът Рийвс вече за втори път изненадва научните среди. Първият бе, когато съобщи за скрита камера в гробницата на Тутанкамон, водеща може би към гроба на Нефертити, а също за ретуширани изображения, илюстриращи живота на младия фараон.

През есента египетските власти започнаха изследване на гробницата на Тутанкамон, погребан преди 3300 години в Долината на царете. Целта е да бъде открит гробът на Нефертити, която е била съпруга на баща му фараона Ехнатон, и да бъде проверена хипотезата на Рийвс. Според нея легендарната красавица е положена за вечен сън зад две неизвестни досега врати.

Тутанкамон е управлявал Египет от 1332 г. до 1323 г. пр. Хр. Той е син на Ехнатон от друга негова съпруга, която според някои специалисти е била негова сестра. Анхесенамон, съпругата на Тутанкамон, е била дъщеря на Ехнатон и Нефертити.

Ако теорията на д-р Рийвс е вярна, ще бъде решена една от големите загадки в египтологията.

Според хипотезата на Рийвс момчето-фараон, което умира внезапно на 19-годишна възраст, е погребано по спешност в една от камерите на гробницата, предназначена за Нефертити.

Археолозите отдавна търсят къде е погребана Нефертити. Споровете къде е гробницата ѝ продължават повече от век. Според някои тя е погребана в Амарна, древната столица, основана от фараона Ехнатон. Съществуваше теория, че една от двете мумии от Долината на царете, наречени „Старата дама” и "”ладата дама”, може да е нейна, но тя не беше доказана.
Според някои учени обаче в една от скритите камери в гробницата на Тутанкамон е погребана Киа. Египтолози са на мнение, че тя е майката на фараона. Прекарала е целия си живот в сянката на Нефертити, тъй като е била втората съпруга на Ехнатон.

Вчера на пресконференция

министърът по въпросите на паметниците на културата на Египет Мамдух ел Дамати и египтологът Никълъс Рийвс съобщиха, че термографският анализ е показал, че съществува 90% вероятност в гробницата на Тутанкамон да има скрита камера.

Получените досега от проучванията данни ще бъдат изпратени в Япония за изследвания и има голям шанс да бъде потвърдено, че в гробницата на Тутанкамон да има такава камера. Ако бъде доказано, че там е погребана Нефертити, това ще е „откритието на 21-ви век”, заяви Мамдух ел Дамати.

Версиите за причината за смъртта на Тутанкамон също са доста, вижте най-новите: