Още по темата

За разлика от този във филма „Завръщане в бъдещето“, хoвърбордът (т.е. летящият скейтборд) на „Лексъс“ е реален. На днешния 5 август беше и официалното му представяне. 

Да, изглежда, че с него се лети и това не е само оптична илюзия. За постигането на този ефект е използвана само... чиста наука. Е, отнело е и доста време работа.

Източник: Lexus-int.com

„Няма такова нещо като невъзможно... Само трябва да разбереш как да го направиш“, казва Харуко Танахиши, главният инженер зад проекта. 

Трудните неща изискват време, невъзможните – малко повече време, казват японските занаятчии, припомня той. 

„Лексъс“ подготвя общественото внимание за този проект от няколко месеца. През юни пусна видео за хoвърборда, а през юли – още няколко тийзъра. Сега хoвърбордът е готов, а магията зад него е обяснена. 

Хoвърбордът тежи малко над 11 кг и работи благодарение на свойствата на свръхпроводниците. В него има блокове от свръхпроводим материал, потопени в течен азот за охлаждане. Става дума за температури от порядъка на -197 градуса по Целзий.  

Източник: Lexus-int.com

Отгоре дъската на хoвърборда е бамбукова, а името, което „Лексъс“ са избрали за продукта си, е „Слайд“ (SLIDE).

Устройството обаче не може да се движи по всякакъв терен – нужна е специална магнитна площадка, над която хoвърбордът да се плъзга по въздуха.