Още по темата

На учените често се налага да обясняват и оборват най-различни твърдения, които привличат вниманието на хората с гръмки прогнози. Поредната конспиративна теория, която набира голяма популярност в интернет е, че в рамките на следващите няколко дни астероид ще удари Земята и ще причини сериозни щети, а учените прикриват информацията, съобщава изданието CNET.

Всеки може да помогне на НАСА в търсенето на планети

Става дума за астероида 2016 WF9. Той беше открит през миналата година и прогнозите показват, че ще мине сравнително близо до Земята. Още през декември НАСА обяви, че 2016 WF9 няма да премине чак толкова близо до Земята, че да я застрашава. Нещо повече, изчисленията показват с голяма вероятност, че астероидът не представлява опасност и при следващите си преминавания.

Това обяснение обаче изглежда не е било достатъчно. Интернет сайтове продължават да твърдят, че НАСА прикрива информацията и, че ударът е неизбежен. Дори популярни таблоиди обърнаха внимание на новината, макар и с доза песимизъм. Често се цитира руският астроном Дьомин Дамир Закарович, чието име се цитира и за теорията, че има тайна планета Нибиру, която ще премине близо до Земята и ще я хвърли в хаос заради гравитацията си.

Всъщност, историята за Нибиру е много стара и е една от най-дълготрайните конспирации. Почти всяка година те гласят, че този път планетата наистина ще се види на небосклона. Всъщност, все още няма научни доказателства, че Нибиру съществува. Дори и доказателствата, че Закарович е реална личност също са минимални. Въпреки това именно той е цитиран в един от сайтове, който твърди, че астероидът е парче от Нибиру и ще удари щата Ню Йорк още днес.

Вселената вероятно е холограма, твърдят учени

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

Според реалните учени обаче нищо подобно няма да се случи. Те казват, че астероидът ще премине на около 51 млн. километра от Земята и не представлява никаква опасност. Според тях всичко това е част от модата на фалшиви новини в интернет с цел трупане на трафик и хората няма за какво да се опасяват. Има и много любители-астрономи с доста мощни телескопи, които постоянно преглеждат данните на учените и нещо подобно няма как да остане скрито.