Още по темата

Тийнейджъри изобретиха презервативи, които променят цвета си при наличието на предавани по полов път болести, предаде "Дейли мейл".

Това едва ли са най-романтичното изобретение, но със сигурност е много полезно, имайки предвид увеличаващия се процент на подобни заболявания, пише в. "Дейли стар".

Макар и все още концептуални, именно такива кондоми са изобретили трима тийнейджъри от Лондон, с които са спечелили първа награда за полезен за здравето продукт на наградите „Тийн Тек 2015“ за иновативни разработки.

Презервативите, наречени S.T.EYE., разполагат с вграден слой от молекули, които светят, когато влязат в съприкосновение с бактерии и вируси, свързани с най-разпространените предавани по полов път болести. Още по-интересното в разработката е, че кондомите променят цвета си в зависимост от това каква инфекция са открили.

Светлинният индикатор показва зелено при наличието на хламидия, жълто при генитален херпес, пурпурно при генитални брадавици и синьо при сифилис.

Тримата млади изобретатели ще получат наградата си на церемония в Бъкингамския дворец по-късно през годината.

14-годишният Дааниаал Али, който е един от тримата изобретатели на променящите цвета си презервативи, споделя, че се надява с тях хората да са по-запознати с предаваните по полов път заболявания и бързо да решат да потърсят лечение.

„Създадохме S.T.EYE като нов начин за откриване на венерически заболявания, който ще бъде от помощ на сведващите поколения“, казва още Али.

Според него така хората сами могат да открият проблема си – без инвазивни процедури и лекари.