Още по темата

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко и сондата "Розета", която я придружава, ще достигнат в четвъртък своя перихелий – точката от орбитата си, която е най-близо до Слънцето, съобщи АФП.

Това е нов етап в изследванията за произхода на живота на Земята.

Учените се надяват струите газ, които стават много силни под въздействието на топлината, да им позволят да уловят органични частици, останали 4,6 милиарда години в леда на кометата, от образуването на Слънчевата система.

"Това ще е моментът с най-много екшън", каза Марк Макохран от Европейската космическа агенция.

В най-вълнуващия сценарий "шията на патето", на каквото прилича кометата, ще се счупи и така ще се покаже скритият материал. Според много специалисти обаче кометата не е толкова нестабилна, за да се разцепи.

Кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко ще се доближи максимално до Слънцето в четвъртък към 2 ч. по Гринуич. Тогава тя ще е на разстояние 186 милиона км от звездата. След това ще се отдалечи по елиптична орбита.

Сондата "Розета" е на около 300 км от кометата. Тя не може да се доближи повече, за да не се загуби в газовата буря. Инструментите ѝ обаче могат да уловят частици дори и от това разстояние, но концентрацията им ще е много по-слаба, а редките могат въобще да не достигнат до нея.

Сондата "Розета" заедно с робота "Филе" бяха изстреляни през март 2004 г. На 12 ноември 2014 г. за пръв път в историята на космическите изследвания изследователски апарат стигна до повърхността на комета - модулът "Филе" се спусна върху 67Р/Чурюмов-Герасименко.

При кацането обаче се получи отклонение от планираната траектория. Така модулът попадна в сенчест район и това пречеше на презареждането на слънчевите му батерии.

След като функционира около три денонощия, "Филе" изчерпа запасите си от енергия и премина в спящ режим. На 13 юни тази година "Филе" се събуди след седем месеца хибернация, но едва установи връзка с "Розета", която тогава беше на 200 км. На 9 юли апаратът установи контакт за осми път, но оттогава е ням.

Мисията, в която участват 14 европейски държави и САЩ, трябваше първоначално да приключи в края на 2015 г. Тя беше удължена до септември 2016 г.

През март Европейската космическа агенция публикува анимация, с която разказва историята на сондата "Розета" и спускаемият апарат "Филе". Вижте в следващото видео: