Още по темата

„Гугъл“ ще си партнира с компанията „Аклайма“ (Aclima), която изгражда сензори за отчитане на различни показатели в околна среда. Идеята е да се направи подобрение на Street View автомобилите, чрез което те да могат да „надушват“ замърсяването на въздуха.

Три от колите на „Гугъл“ вече са оборудвани с хардуер за измерване на вредни съединения в атмосферата, пише Smartnews.bg

Работата все още е в ранна фаза, но „Гугъл“ се надява един ден да може да включи тази информация в картите, давайки възможност на хората да видят подробна информация за въздуха в техния квартал. Това ще бъде от голяма полза както за гражданите, така и за отговорните институции.

„Гугъл“ и „Аклайма“ вече тестват системата в Денвър заедно с Агенцията за опазване на околната среда, която вижда голям потенциал в проекта. 

За един месец трите коли са събрали 150 млн. единици данни от общо 750 ч. каране. През есента тестовете ще се проведат и в Сан Франциско, където местните организации ще бъдат поканени да разработят методология, по която информацията да бъде използвана в бъдеще.

Вижте още за технологии във Smartnews.bg