Още по темата

Станфордският университет в САЩ се нареди на първо място по Нобелови лауреати, свързани с това учебно заведение и получили престижната награда през XXI век, съобщава ТАСС. Агенцията се позовава на изследване на британското издание "Таймс хайър едюкейшън".

Според приетата от списанието система за отчитане, разположеният край Сан Франциско университет е набрал 3,16 точки, което го поставя на първо място в класацията по този показател. Той включва няколко аспекта - броя на работещите във ВУЗ-а Нобелови лауреати и дали призът е бил разделен между няколко учени или няколко учебни заведени.

В този показател не са включени Нобеловата награда по литература и Нобеловата награда за мир.

Класацията показва пълната доминация на американските висши учебни заведения.

В десетката на първите осем позиции фигурират американски университети.

След Станфордския университет се класират респективно Колумбийският университет, Калифорнийският университет в Бъркли, Пристънският и Чикагският университет делят четвърта позиция, Медицинският институт "Хауърд Хюз", Калифорнийският институт в Санта Барбара и Масачузетският технологичен институт.

В първите десет не попада университета в Кембридж, който е дал най-много нобелисти от основаването на наградата през 1901 година. Сред първите десет не фигурира и Харвардският университет, който е четвърти в историята по броя на Нобелови лауреати, които са били на работа в това учебно заведение.