Още по темата

В рамките само на три дни път в Калифорния се е превърнал от прилична магистрала в нещо като от фантастичен филм за края на Земята. Никой обаче не знае как и защо.

Властите бяха принудени да затворят пътя в Санта Кларита, след като той се сцепи на много места и се нагъна на огромни вълни буквално в рамките на няколко денонощия. Те предупредиха, че движението по него е опасно, ако изобщо е възможно.

Според телевизия Си Би Ес в Лос Анджелис пътят се е нагънал в 60 метрова отсечка, като някои части са се издигнали на 4,5 м височина.

Пукнатините са активни и продължават да се разрастват, като близките хълмове се свличат под асфалта и на практика го повдигат.


Най-странното е, че няма видимо обяснение за случващото се

Професор по геология от Калифорнийския университет е завел група свои студенти на мястото и е останал напълно озадачен.

"Не е имало голяма буря, която да предизвика това. Не е имало условия за свлачище. Не е имало голямо земетресение", чуди се той пред Си Би Ес, цитиран от I Fucking Love Science.


По думите му, когато мислим в контекста на геологията като наука, си представяме процеси, които продължават милиони, дори милиарди години, докато студентите му са свидетели на рядката възможност


нещо подобно да се случва пред очите им буквално за часове

Геологическите промени явно могат да се случат за миг, казва той.

Все пак друг учен, също професор по геология, има предположение. Според него е възможно причината да са околните скали, които да са се просмукали с дъждовна вода. Въпреки, че засега това е най-реалистично звучащото обяснение, няма ясен отговор и потвърждение.

Вижте кадри от дрон, заснел огромно свлачище в Русия, отворило гигантска яма: