Още по темата

След големите идеи за колонизация на Марс, като тези на основателя на Tesla, Илон Мъск и холандската Mars One, ето че и от NASA най-накрая представиха своя план за човешка мисия до Червената планета.

В доклада на космическата агенция от 36 страници учените подробно са обяснили всеки един етап от развитието на мисията, начините за реализация, необходимите изследвания и технологии, пише Smartnews.bg.

Реализирането на тази мисия се състои в три етапа, наречени за кратно „Изследване край Земята“, „Опитно поле“ и „Независимост от Земята“. Точно така, както личи и от названието на третия етап, NASA смята да изпрати там хора с еднопосочен билет. Въпреки това, никъде в доклада не се споменава думата „колонизация“.

С няколко думи, ето какво представлява планът: Първият етап ще се състои в изследвания в околоземна орбита. Те ще разчитат главно на Международната космическа станция, тъй като тя предоставя адекватен пример за това каква би била обстановката на Марс.

Ще бъдат тествани множество технологии, включително 3D принтери и животоподдържащи системи. Към момента дори двама космонавти – Скот Кели и Михайл Корниенко, са на едногодишна мисия, която ще ни покаже какво би било въздействието върху човешкото тяло на дълъг престой далеч от Земята.

Етап две ще се състои в приключването на разработката по най-голямата ракета на NASA. Тя, заедно с кораба „Орион“, който също се тества в момента, ще са готови и ще полетят за първи път заедно в края на десетилетието.

„Орион“ е апарат, разработван съвместно с Европейската космическа агенция и ще бъде използван специално за мисиите до Марс. През 2020-те години пък NASA планира да хване астероид, като след това иска да изпрати астронавти на него.

Третият и последен етап от новия план включва изпращане на хора в орбита около Марс, както и евентуално до луните на Червената планета Фобос и Деймос. Той е насрочен за 30-те години на XXI век.

Накрая ще се стигне и до кацане на повърхността на планетата, като за това обаче няма зададена дата.

„С присъствието на хора на Марс ще можем да развием науката и технологиите по начини, за които само можем да мечтаем със сегашните роботизирани мисии,“ пише в доклада на NASA.

Агенцията си стъпва на краката, въпреки минималния бюджет, отпускан от правителството на САЩ. Освен това е напълно възможно в проекта да се включат и други държави, освен Европейския съюз - вероятно говорим за Русия, Япония, Индия и Китай. Кой знае, току-виж в края на 30-те години човек най-накрая да стъпи на Червената планета. Вижте още в Smartnews.bg.

Разходка в космоса край международната космическа станция, където ще се осъществи първият етап от мисията до Марс.