Група канадски и американски медици извърши операция върху модел на човешко тяло, за да се подготви за възможна извънредна ситуация на орбита (ако се наложи спешна хирургическа интервенция на астронавт), съобщи Гизмаг.

Експериментът е бил извършен на борда на научноизследователски самолет, като по време на полета са били създадени условия за безтегловност.

При нулева гравитация хирургическата намеса се затруднява от това, че пациентът трябва да бъде завързан за масата, вътрешните органи лесно напускат местата си, а поведението на кръвта е напълно неуправляемо.

За да се справи с този проблем, майорът от медицинската служба Андрю Къркпатрик е събрал група хирурзи и е извършил експеримент в условията на безтегловност.

Операцията е била направена на 26 юни на борда на изследователския реактивен самолет "Дасаулт Фалкон 20", симулиращ условия на понижена гравитация.

Самолетът е летял по параболични дъги, в най-високите точки на които екипажът изпада до 30 секунди в безтегловност. В този момент хирурзи от САЩ и Канада са отворили спешно корема, за да ликвидират вътрешен кръвоизлив.

Ролята на пациент е изпълнявала специална жилетка "Кът сют" (Cut Suit), изработена от американска компания, която произвежда свръхреалистични симулатори за силови операции.

Обикновено "Кът сют" се пълни с вътрешни органи и изкуствена кръв, а след това се слага на актьор, който симулира болка, докато военните хирурзи отработват оперативни навици в бойни условия.

В новия експеримент мястото на актьора е било заето от компютър и комплект датчици, регистриращи земното притегляне.

В условията на безтегловност "Кът сют" е включвал специални помпи, за да се получи приток на кръв. Когато силата на гравитацията се е нормализирала, операцията е била спирана до следващото изпадане в безтегловност.

Системата е извършвала мониторинг на загубата на кръв от "пациента" и на физиологичното състояние на хирурзите. Медиците са извършили също изпитания на нова пяна, която спира кръвотечението.