Още по темата

Астрономи са изчислили, че Вселената изглежда се разширява по-бързо, отколкото учените смятаха досега, съобщи Асошиейтед прес.

Ако резултатите от изследването им са верни, ще трябва да се преразледат основни теории за случващото се във Вселената през изминалите 13,8 милиарда години след Големия взрив.

"За нас това е като тест, който включва всичко за Вселената, нещо като изпит върху целия материал", заяви ръководителят на изследването и Нобелов лауреат Адам Рийс от Научния институт на космическия телескоп.

Астрономите използвали космическия телескоп "Хъбъл", за да измерят разстоянието на 2400 звезди и да изчислят темповете, с които се разширява Вселената.

Оказало се, че разширяването ѝ е с 5-9 процента по-бързо в сравнение с научно приетите измервания, които изчисляват темповете му въз основа на космическия радиационен фон 380 хил. години след Големия взрив.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Или част от изчисленията са грешни, каквото е мнението на неучаствали в изследването учени, макар да не се открили нищо неверно, или темповете на разширяването са се ускорили от 13,8 милиарда години.

Вижте изумителни факти за Вселената във видеото горе

Рийс защитава тезата, че ако Вселената се разширява по-бързо, отколкото се смяташе досега, познанията ни за нея не са съвсем точни.

"Всичко е така, сякаш търсим някого и сме в помещението, в което той би трябвало да е, но гледаме към "грешна" стена", поясни ученият, който през 2011 г. спечели Нобелова награда за физика, защото през 1998 г. доказа, че Вселената се разширява. Сега той и други учени се опитват да установят къде астрономията е направила погрешен завой.

Рийс и съавторът на изследването Алекс Филипенко от Калифорнийския университет в Бъркли заявиха, че има няколко възможни обяснения защо Вселената сега се разширява по-бързо: причината може да се крие в частица, която учените са нарекли стерилно неутрино и досега не е наблюдавана, но може да промени изчисленията; възможно е тъмната енергия да се увеличава; възможно е също Вселената да е по-изкривена, отколкото това е предвидено в теории.

Освен това е възможно Общата теория за относителността на Айнщайн да не е съвсем точна, когато гледаме към цялата Вселена.

Разбира се, може изчисленията да са грешни.

"Има нещо много вълнуващо, много интересно, което събраните данни се опитват да ни кажат за Вселената", каза Филипенко.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.