Още по темата

Бавно, но сигурно, изкуственият интелект се приближава до момента, в който ще може да замени служителите в доста професии. Развитието му обаче води и до много притеснения и дискусии. Как точно ще се гарантира, че апокалиптичните сценарии във филми като "Терминатор" например няма да се случат в действителност?

Развитият изкуствен интелект най-малкото ще доведе до доста промени в икономиката и обществото. Промени, които биха изглеждали страшни за много хора. Например загубата на работни места и осигуряването на някакъв доход на тези хора.

Хората биха излъгали робот, за да не наранят чувствата му

Големите технологични компании влагат огромни суми в разработката на изкуствен интелект. Те обаче не подценяват рисковете. Според информация на в. "Ню Йорк Таймс" представители на Google, Amazon, Facebook, Microsoft и IBM провеждат редовни срещи, на които обсъждат бъдещето на изкуствения интелект.

Дискусиите им покриват най-различни теми. Как интелигентните системи ще повлияят на бизнеса, икономиката, транспорта и дори на военните действия. Срещите имат една цел - да се гарантира, че изкуственият интелект и разработката му се движат в посока, която ще помага на хората, а няма да ги нарани.

Google работи по бутон, който може да предотврати бунт на изкуствен интелект

Срещите не са официални, но групата скоро да се превърне в съвсем реално партньорство. Една от целите му е и изграждане на ясни правила за регулация, която да гарантира, че няма да има злоупотреби. Желанието на компаниите е да изпреварят неизбежната намеса на институциите, които в един момент ще поискат да регулират сегмента и да създадат "правилните правила" преди това.

Според вестника, петте компании планират да обединят усилията си в обща организация. Тя може да бъде обявена още в средата на този месец.