Искате ли да летите с над 4000 километра в час? От британската компания за военни и космически технологии BAE Systems искат и плащат 20.6 млн. паунда за целта, купувайки 20% дял в разработчика на революционни двигатели Reaction Engines Ltd.

Сделката между двете компании трябва да направи възможни пътническите полети със скорост много по-висока от тази на звука. Също така технологията, наречена SABRE ще може да се приложи при системите за изстрелване на спътници в орбита около Земята.

Инженерите на BAE и REL ще обединят усилия. От BAE смятат, че потенциалът на новия двигател е невероятен. Става въпрос за комбиниране в едно на вътрешно горене и витла при използване на температурна конвекция. Резултатът е висока скорост на сравнително ниска цена.

Двигателите SABRE работят като нормални реактивни двигатели. Но след като достигнат скорост от 4000 км/ч и височина на напускане на атмосферата, те се превръщат в ракетни двигатели, задвижвани с помощта на втечнен кислород. Така системата е много по-лека от тази при конвенционалните ракети, които се нуждаят от много по-големи количества втечнен кислород.

Тайната се крие в устройство, което охлажда горещия въздух от температури близки до 1000 градуса по Целзий, до минус 150 градуса по Целзий за по-малко от една стотна от секундата.

Самолет оборудван със SABRE двигатели ще бъде в състояние да излети от пистата като обикновена машина, но да лети много по-бързо и по-евтино. Скоростта на подобна машина може да достигне 5 пъти тази на звука в атмосферата и да надхвърли 30 000 км/ч в космоса.

Проектът има подкрепата и на британското правителство, което го финансира с 60 млн. паунда, като целта е първите тестови полети да бъдат извършени през 2020 г.