Още по темата

Биосъвместима керамична гръдна кост (стернум) е имплантирана успешно на жена, засегната от рак, по време на операция в Университетската болница в Лимож, оповести производителят на присадката I. CERAM, цитиран от сп. "Сианс е авнир".

От фирмата уточняват, че става въпрос за първото в света имплантиране на керамичен стернум.

Операцията е извършена на 19 март т.г. Реципиентът е жена на около 50-годишна възраст, която развила рак на гръдната кост, след като се подложила на радиотерапия заради рак на гърдата.

Три месеца по-късно операцията се оказа успешна – пациентката има нов стернум и респираторните ѝ възможности се подобряват, отбелязаха от фирмата I. CERAM, която е основана през 2006 г. в Лимож и се е специализирала в производство на иновативни импланти.

"Операцията несъмнено е успешна, пациентката постепенно се възстановява", поясни хирургът Франсоа Бертен, ръководил екипа, който извършил хирургичната интервенция.

Според I. CERAM, новата протеза е свързана с по-малко рискове от инфекции в сравнение с ползваните при такива операции протези от титан или костен цимент.

Керамичният стернум, за чието производство е използван алуминиев оксид, осигурява пълна биосъвместимост,.т.е. не се отхвърля от организма и се интегрира трайно с останалите кости от гръдния кош, увериха от фирмата производител.

Това е 102-ата извършена във френска университетска болница "премиера" в медицината.