Още по темата

Вече е известно, че слънчевите изригвания могат да увредя сателити, далекосъобщителни и електрически мрежи на Земята чрез изпращане на високоенергийни частици в Слънчевата система.

Сега учените предупреждават, че може би сме в опасност и от друго потенциално много по-опустошително явление – слънчево суперизригване.

Астрофизиците смятат, че такова суперизригване може да отприщи безпрецедентна енергия.

С мощност хиляда пъти по-голяма от тази при обикновено слънчево изригване, суперизригванията биха довели до опустощителни последици за земята, както и за сателити и астронавти.

Учените открили с помощта на телескопа "Кеплер" звезда, чието излъчване напомня на обикновените изригвания. Става дума за двойната звезда KIC9655129, която се намира в нашата галактика Млечния, която произвежда суперизригвания.

Изследователите посочват общите физически свойства на тези явления и обикновените изригвания на Слънцето. А това косвено потвърждава, че и нашето светило може да ни изненада с някое суперизригване.

Учените обаче предупреждават, че

няма нужда от паника, тъй като е малко вероятно нашето Слънце да има суперизригване.

"Ако на Слънцето има суперизригване, то ще е с разрушителни последици за живота на Земята. Ще бъдат прекъснати радиовръзките и GPS. Може да се очаква масово спиране на електричеството.

За щастие, условията за възникването на подобно явление са малко вероятни, когато става дума за Слънцето", казва Хлое Паг, един от учените, участвали в разработката.