Още по темата

Козината на черните леопарди може да изглежда равномерна на цвят, но скрити камери с инфрачеревна светлина разкриха характерните за вида петна, съобщи Лайв сайънс.

Откритието ще помогне на природозащитниците да разпознават отделните животни по снимки.

Това е първа стъпка за предотвратяване на бракониерството.

Леопардите са най-разпространените диви котки в света. Те живеят както в субсахарна Африка, така и в руския Далечен изток. Окраската им е много характерна.

През 2010 г учени установиха, че повечето малайски леопарди имат ген за меланизъм, или черна козина

Предполага се, че тя им осигурява по-добър камуфлаж в джунглите. Възможно е обаче черната окраска да се изявява и случайно.

Първата стъпка за опазването на леопардите е тяхното преброяване. Това често става със скрити камери, които снимат автоматично. Заради черната козина обаче е много трудно животните да бъдат различени.

Още през 2010 г. учени установиха, че леопардите на нощните снимки имат петна.

Оказа се, че почти инфрачервената светкавица през нощта разкрива скритата шарка.

Този ефект се дължи на пигмента еумеланин. Колкото по-дълга е дължината на вълната на светлината, която достига до него, толкова по-добре той предава светлината.

Учени от Великобритания, Австралия и Малайзия блокираха сензорите за светлина на инфрачервените камери, за да снимат винаги с инфрачервена светкавица. Резултатът е, че на всички направени снимки, и през деня, и през нощта, животните са с петна.

Така екипът успя да идентифицира индивидуално 94% от сниманите леопарди и да определи за пръв път каква е гъстотата на популацията на малайските леопарди – на около 100 кв. км живеят около три такива животни.