Още по темата

Геолози смятат, че са открили най-старите фосили в света. Вкаменелостите са намерени в Гренландия и са поне на 3.7 млрд. години, твърдят учените пред в. "Ню Йорк Таймс".

Откритието всъщност е направено още преди четири години от екип геолози на Университета на Уологонг в Австралия. "Още тогава бяхме много развълнувани, но не искахме да прибързваме. Затова запазихме нещата в тайна, за да можем да проверим всичко възможно най-добре", коментира Ален Нътман, ръководител на екипа.

Фосилите са открити в скали на югозападния бряг на Гренландия, които са загубили леденото си покритие. Те са на възраст между 3.9 млрд. и 3.7 млрд. години, като от доста време са интересни за учените, защото в тях са открити химически съединения, които подсказват наличие на организми.

Тайнствени сфери от преди 3 млрд. години - "неуместен артефакт"

Откритите фосили се смятат за строматолити. Това са слоести варовикови образувания от отложения на микроорганизми, които живеят в плитка вода.

Според учените тези строматолити са поне 220 млн. години по-стари от най-старите откривани до момента, които са на възраст 3.48 млрд. години и бяха открити в западната част на Австралия. Нътман смята, че е много малко вероятно да бъдат открити по-стари фосили.

Скалите от този период са много редки, като в голямата си част те са увредени заради милиардите години геологически процеси като формиране на планини, високи температури и др. Именно заради рядкостта си, не всички учени все още са убедени, че откритието на Нътман и екипа му е правилно интерпретирано.

Самият Нътман също очаква продължителни дискусии, но е достатъчно убеден в откритието си. Според него то показва, че животът на Земята се е формирал по-рано по-рано от смятаното досега. Въпреки че се смята, че по време на еона Хадей условията са били много тежки за живот. Нътман е на мнение, че по това време вече е имало организми, които да могат да устояват на тези условия. Дебатът обаче ще продължи още много време преди учените да се обединят около обща теория.