Още по темата

Нови снимки на звезда показват най-ранните етапи от формиране на планета, съобщи ЮПИ.

Звездата HL Tau, която е на разстояние 450 милиона светлинни години от Земята, е само на 1 милион години - бебешка възраст според космическите стандарти.

Учени са ползвали чувствителния радиотелескоп VLA (Very Large Array) в Ню Мексико, за да наблюдават с безпрецедентни подробности вътрешната част от обкръжаващия звездата прашен диск.

Звездата и нейният диск са изследвани и през 2014 г. с големия радиотелескоп АЛМА в Чили.

Той предостави на учените най-добрата правена дотогава снимка на формирането на планета в развитие. На снимката се виждат пролуки в диска, създадени вероятно от подобни на планети тела, чиито орбити помитат прах. Макар че подобни теории съществуват от години, тя все пак бе изненадваща.

Снимката показва детайлно външната част на диска, но не и вътрешната му част, разположена по-близо до младата звезда. Прахът с по-голяма плътност във вътрешната му част е непрогледен за АЛМА. Затова учените сега са ползвали радиотелескопа VLA.

Направените с него снимки показват въпросния район по-добре от което и да било предишно изследване. Те разкриват, че във вътрешната част на диска има нещо като буца, чиято маса е между 3 и 8 пъти по-голяма от земната.

"Смятаме, че тази буца от космически прах свидетелства за най-ранния етап от формирането на протопланети, който за пръв път наблюдаваме", заяви Томас Хенинг от института "Макс Планк" по астрономия.

"Става въпрос за важно откритие, защото не сме имали възможност да наблюдаваме повечето етапи в процеса на формиране на планети - допълни Карлос Караско-Гонсалес от Института по радиоастрономия и астрофизика към Националния автономен университет на Мексико. - Звезди са наблюдавани в различни стадии от живота им. Но що се отнася до формирането на планети, късметът ни е изневерявал.

Следователно наблюдаването на този ранен стадий от формирането на планета е нещо много ценно."
Събраните с помощта на VLA нови данни навеждат на мисълта, че вътрешната част на диска съдържа прашинки с диаметър 1 сантиметър.

Това вероятно е район, в който се формират земеподобни планети. Буците от прах нарастват, привличайки материал от обкръжението си, и ще натрупат достатъчно маса, за да формират солидни тела, които ще се превърнат в планети