Още по темата

На CES (Consumer Electronic Show) 2016 бяха представени редица нововъведения, като всички от тях бяха необикновени по свой начин.

Едно от тях обаче се откроява от другите. Това е именно дронът на EHang , който прилича на миниатюрен хеликоптер.

Той беше представен като начин за бърз и лесен превоз на органи за трансплантация, като в безпилотния апарат има място и за човек.

Източник: ehang.com

Дронът може да покрива разстояние от около 16 км със скорост над 100км/ч като за придвижването му е нужно нищо повече от въвеждане на дестинация в приложението за мобилни устройства.

По-интересното покрай машината е това, че плановете за нея не се изчерпват единствено с преноса на органи. Поне не с преноса обикновени такива.

По-късно стана ясно, че ЕHang 184 ще се сдобие още 1000 копия, които ще бъдат предоставени на фирмата Lung Biotechnology, която се занимава с произвеждането на изкуствени бели дробове за трансплантация.

Всичко това може да звучи сякаш вече сме в бъдещето, но истината е, че нито един от двата елемента, споменати досега не е пуснат в действие и няма ясно доказателство за неговата приложимост.

Източник: ehang.com

Най-големия проблем пред двата проекта са легалните пречки – дори и разработката на въпросния дрон и изкуствените органи да станат факт още утре, законът няма да позволи тяхното използване за още доста време.

Дори и пред заплахата от приемането на закон, който ще направи големите дронове незаконни, ЕHang и Lung Biotechnology са подписали 15-годишно партньорство, като се очаква първите резултати от съвместния им проект да станат реалност след 2025.