Още по темата

Българският космически апарат „Люлин“, който се намира на борда на руската ракета „Протон – М“, изпрати първите си данни, предаде БТА. Ракетата излетя за Марс на 14 март от космодрума Байконур.

Получените данни за радиационните условия в междупланетното пространство на разстояние около 7.5 милиона километра от Земята показват средна измерена доза от галактичните космически лъчи 15 микрогрея в час, средният поток частици е 2.9 на квадратен сантиметър за секунда.

Дозите радиация, на която ще бъдат подложени космонавтите при първата човешка мисия на Марс, ще са на границата или ще я надвишават, съобщават от БАН, позовавайки се на информацията от „Люлин“.

Апаратът е част от европейската мисия „ЕкзоМарс“, която трябва да осигури първата човешка мисия на Червената планета и измерва количеството радиация,

на което ще бъдат подложени космонавтите. Предстои да бъде изработена защитата на екипажа, който ще пътува в срок от две или три години.

Българският апарат „Люлин“, монтиран на борда на ракетата, е създаден от Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Данните от него пристигат на емблематичен ден – на 12 април  честваме

Световния ден на авиацията и космонавтиката

и 55 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.

Любопитни факти за Юрий Гагарин и първият полет на човек в Космоса можете да разберете от видеото горе.