Още по темата

Еволюцията може да е виновна за хроничната болка в бедрата, разкриха учени, цитирани от „Дейли Мейл“ (Daily Mail). Ортопедичните проблеми може да са наследство от времето, когато хората са започнали да стоят изправени на два крака.

Бъдещите поколения може да са в още по-голям риск, ако човешките тела продължат да се развиват,

както досега, твърди проучване, направено от учени в университета в Оксфорд.

Не за първи път еволюцията е обвинена за нашите болки и страдания. Хората, страдащи от проблеми в долната част на гърба вече е доказано, че имат гръбначен стълб, който по форма се доближава до този на най-близкия родственик на човека – шимпанзето.

Откриха защо човекът има брадичка

Древните хора са се кръстосвали с неизвестен на науката вид

Драматична нова хипотеза: Хомо сапиенс е изял неандерталеца

Учените проучили как костните структури са се променили през вековете, изследвайки 300 проби от различни видове в период от около 400 млн. години.

Те открили, че

когато животните еволюирали от ходене на четири крака към изправяне, така наречената шийка на бедрената кост е станала по-широка,

за да издържа допълнителното тегло.

Проучването е установило, че колкото е по-тънка, толкова е по-вероятно този човек да развие артрит. Учените предполагат, че това може да е една от причините хората да са толкова уязвими към болки в бедрата и коленете.

След това изследователите отправят поглед към бъдещето и прогнозират, че след 4 хил. години шийката на бедрената кост ще е още по-широка и ще води до заболяване от артрит още по-често.

Водещия изследовател д-р Пол Монк от катедрата по ортопедия, ревматология и мускулно-скелетни науки заявява, че

поддържането на добра стойка и правилна физиотерапия могат да помогнат за облекчаване на проблемите, предизвикани от човешката еволюция.

Според д-р Монк изкуствените стави ще трябва да се преработят в бъдеще, за да се нагласят спрямо променящите се форми на нашите кости.