Още по темата

Науката за създаването на умни машини е изминала дълъг път от 50-те години на 20 век, когато терминът "изкуствен интелект" е употребен за пръв път.

Роботите вече работят наравно с хората в хотели и фабрики, а по пътищата се тестват коли, движещи се без шофьор. Търговията на фондовите борси се извършва с помощта на алгоритми, а сайтовете за пазаруване ви предлагат продукти, като се ориентират от досегашните ви предпочитания. Асошиейтед прес вече използва софтуер за писане на някои видове статии.

Въпреки различните ползи от него изкуственият интелект има лоша слава, която отчасти се дължи на антиутопични филми, в които роботи превземат света. За мнозина единствената информация за изкуствения интелект идва от подобни източници.

Би Би Си съпоставя реалния досегашен напредък на технологиите с мрачните кинопрогнози за световна доминация на роботите.

Всезнаещата машина

Може би най-известният компютър със собствен интелект, който се обръща срещу хората, е Хал от "2001: Космическа одисея" на Артър Кларк и Стенли Кубрик. Работата на Хал е да контролира системите на космическия кораб "Дискавъри 1", както и да контактува с екипажа. Той обаче скоро започва да следва свой план за действие и се превръща в злодей.

За момента най-близкото подобие на Хал е Уотсън - суперкомпютърът на Ай Би Ем, който разбира естествен език и може да прочете милиони документи за секунди. Той е разработен така, че да може да отговаря на въпроси от викторини и е печелил подобни състезания срещу много добри американски играчи. За разлика от Хал Уотсън работи в хармония с хората в различни сфери. Софтуерът му се използва както за разработка на иновации в различни индустрии, така и за помощ при взимането на решения в лечението на някои видове рак.

Роботът убиец

Т-800 - Терминаторът, изигран от Арнолд Шварценегер, има жива тъкан върху метален скелет и е програмиран да убива от "Скайнет" - изкуствен интелект, контролиращ всички компютри в света и целящ да унищожи човешката раса. 

До момента не е създаден изкуствен интелект, който да има самосъзнание, а "умните" машини са програмирани да вършат добро. Голямото изключение от това са военните роботи, които се разработват за използване при битки. 

В момента Министерството на отбраната в САЩ се опитва да създаде роботи с екзоскелети, свръхчовешка сила и способност да взимат решения. За основa се използват роботите "Атлас", създадени от "Бостън дайнамикс" за използване при спасителни операции.

Срещу употребата на изкуствения интелект за военни цели се надигат много гласове, включително и на някои от най-умните хора на планетата. Тече кампания, чиято цел е да предотврати създаването на такъв тип машини, а от ООН са категорични, че не трябва да съществува оръжие, което да може да функционира без човешки контрол.

Източник: Getty Images/Thinkstock photos

Роботът помощник

Си Три Пи О е хуманоидният робот от поредицата "Междузвездни войни". Той е създаден, за да служи на хората и обича да се хвали, че умее да използва безпроблемно над 6 милиона форми на общуване. Основната му работа е да помага с превод и знания за обичаи и етикет при общуване между различни култури.

Роботите компаньони вече набират популярност в истинския свят. Хуманоидният робот "Пепър", разработен от "Софтбанк", се продава в Япония с голям успех заради ключова своя характеристика - създателите му твърдят, че може да различава човешки емоции.

Чистещият робот

Уол-И е симпатичният малък робот от едноименния филм на "Дисни", който трябва да почисти боклука, оставен от човечеството на планетата. 

Въпреки че не са толкова симпатични, роботите прахосмукачки са първият пример за домашни роботи, които могат да научават нови неща. Най-известната марка такива роботи - "Румба", се използва в над 10 милиона домакинства по света. Тя се движи сама в дома, като използва сензори, за да изучава какви препятствия има наоколо и ги заобикаля, а с времето запаметява разположението на мебелите в дома. В края на чистенето "Румба" сама се връща при зарядното си.

Роботът, изглеждащ като човек

Ава - андроидът от филма на Алекс Гарланд Ex Machina, притежава изключително развит изкуствен интелект. Тя умее да разговаря по всякакви теми, да показва емпатия, а освен това изглежда като човек и преследва свои цели, останали тайна за създателя й. 

Този тип изкуствен интелект е най-плашещ за хората. Въпреки че сме далеч от постигането му, вече съществуват роботи, които изглеждат изцяло като хора. 

Японският инженер Хироши Ишигуро е разработил свое копие - роботът Джеминоид, за да изучава взаимоотношенията между човек и робот. Той е използвал силикон за направата на "кожа" на робота.

Наскоро обаче козметичният гигант "Л'Ореал" обяви, че започва да работи с биоинженерите от "Органово" по създаването на човешка кожа от 3Д принтери, което има потенциал да повлияе много на външния вид на хуманоидните роботи.