Още по темата

Появата на едно дете има значим ефект върху имунната система на родителите му, сочат резултатите от ново изследване, цитирано от френското сп. „Сианс е авнир“.

Детето променя не само живота на родителите му, но и имунните им системи, установиха учени от Кембриджкия университет във Великобритания и Католическия университет в Льовен, Белгия.

Оказва се, че

ефектът от родителството върху имунната защита на организма е дори по-лош от този от острия гастроентерит.

Ефектът не е свързан единствено със срив в имунните системи на двамата родители, а и с тенденцията имунните им защити да станат сходни.

За да стигнат до тези изненадващи заключения, учените изследвали редица фактори, които могат да повлияят върху имунната реакция, като например възрастта, пола и затлъстяването. Били анализирани кръвни проби от 670 души на възраст между 2 и 86 години в разстояние на 3 години.

Източник: Thinkstock/Guliver

Резултатите показват, че

имунният отговор е повлиян най-много от това, че двойката съжителства и отглежда заедно детето.

Имунните системи на двамата родители били „склонни“ да се променят и да станат сходни – да притежават с 50% по-малко вариации в сравнение с мъж и жена, подбрани случайно сред населението.

„Отглеждането на дете е сериозно предизвикателство. Следователно не е учудващо, че променя радикално имунната система“, отбеляза съавторът на изследването д-р Ейдриън Листън.

Учените все пак били изненадани, че отглеждането на дете отключва далеч по-силен имунен отговор в сравнение с острия гастроентерит. „Изследването ни за пръв път се поинтересува от имунните профили на двама души, които имат интимна връзка“, поясни ученият.

Той е на мнение, че

лишаването от сън, стресът, предаваните от деца микробни инфекции отчасти обясняват срива в имунните системи на родителите.

Лекари от Шейново разказват какво се случва с бебето в първите минути след раждането и кога майката може да го види и да го прегърне за първи път. Припомнете си с видеото: