Още по темата

Австралия се е изместила с 1,5 м на север за последните 22 години. Правителството в Канбера обяви, че географските ширина и дължина на страната официално ще бъдат променени, за да отговарят на новата му позиция, пише научното издание "Сайънс алърт". (Северният полюс се е доближил с 1,5 м до Великобритания - вижте във видеото)

Австралия се намира на най-бързо движещата се тектонска плоча, което води до промяната в нейното местоположение със 7 см всяка година. Това движение може да предизвика натрупване на напрежение, което да доведе до земетресение. За момента обаче единственият ефект от него е изместването на цялата земна маса на Австралия по-близо до екватора, което означава, че континентът вече не се намира там, където е нарисуван на картите.

Учените са в процес на обновяване на остарялата информация за GPS устройствата, с цел предотвратяване на затруднения при транспорта.

Дан Жакса от "Геосайънс" Австралия казва за "Дейли мейл", че австралийската тектонска плоча се измества с 5 мм на североизток всеки месец. Актуалната информация е от от голямо значение за точността на глобалната навигационна система.

Последно данните за местоположението й са обновени през 1994 г., Между 1984 и 1994 година данните за местоположението на Австралия са коригирани многократно с общо над 200 метра.

Данните за географското положение на континента ще бъдат официално променени през 2017 г. и с периодично обновяване би трябвало да бъдат прецизни до 2020 г.

Въпреки че за много от нас бавният ход на промяната остава незабележим, Земята продължава да бъде една сложна система, търпяща динамични промени.

Въпреки че движението на тектонските плочи може да бъде предвидено, неочаквани събития като силни земетресения също могат да предизвикат неочаквано разместване на географските координати.

През 2004 г. земетресение от 8,1 по Рихтер, което удари Тихия океан, само за един ден промени разстоянието между Австралия и остров Тасмания с няколко милиметра. Също така след тежкото земетресение в Непал от миналата година Хималаите намалиха височината си с 1,5 м.

На Земята бавно се оформя нов суперконтинент

Нов суперконтинент на име Амазия ще се появи на Северния полюс