Още по темата

С помощта на телескопа АЛМА (Atacama Large Millimeter Array – ALMA) на Европейската южна обсерватория астрономи са изследвали съдържанието от прах в много стари галактики, появили се само около 1 милиард години след Големия взрив, съобщи сп."Нейчър".

Изучаването на галактическия прах ще позволи по-добре да се разбере процесът на звездообразуване и еволюцията на галактиките, тъй като той се появява в периода, когато се формират и разпадат звездите.

В статията си учените отбелязват, че изследването е потвърдило изказано преди предположение. А именно, че родените на практика в самото начало след Големия взрив галактики съдържат средно 12 пъти по-малко галактически прах, отколкото останалите, които са се появили 2 милиарда години по-късно.

Преди дни европейски астрономи обявиха, че са събрали най-точните данни за първото поколение звезди във Вселената. Наскоро телескопът VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория забеляза най-ярката галактика, която някога е била откривана в ранната Вселена.

Астрономите смятат, че първото поколение звезди са се родили в тази млада гореща галактика, кръстена CR7.

С инструменти на телескопа VLT бе установено, че в CR7 има емисии йонизиран хелий, но не били открити никакви следи от по-тежки елементи.Това потвърдило подозренията на астрономите, че CR7 може да е приютила първото поколение звезди, което учените наричат звездна популация III.

Тези първични звезди са в основата на появата на по-тежки елементи - кислород, азот, въглерод и желязо, които допринесли за раждането на следващи звезди и направили живота възможен.