Още по темата

Необходими са спешни действия за контрол върху употребата на антибиотици, преди те да спрат да работят, оставяйки редица състояния нелечими, а всичко това ще вземе висока и „ужасна човешка и икономическа цена“, предупреди голямо проучване, цитирано от в. „Индипендънт“ (Independent).

Резистентността към антибиотици нараства с толкова обезпокоителна скорост, че се рискува да се загуби ефективността им изцяло, което означава, че

медицински процедури като цезарово сечение, ставни заместители и химиотерапия скоро могат да станат твърде опасни, за да се правят.

Ако не се предприемат спешни мерки инфекции, резистентни към лекарства ще започнат да убиват по 10 млн. души на година до 2050 г. – повече отколкото ракът убива в момента, предупреждават авторите на доклада.

Смята се, че инфекциите, резистентни към лекарства нарастват поради прекомерната употреба на лекарства като антибиотици и анти гъбични процедури за лечение на леки заболявания като обикновената настинка. Прекомерната употреба изгражда резистентност към лекарствата, което означава, че някои състояния могат да станат нелечими.

Проучването показва, че употребата на антибиотици в свинефермите е широко разпространено, за да се предотврати появата на инфекции сред животните, а след това те

преминават у хората след консумацията на свинско месо и така повишават нивата на резистентност.

Докладът е резултат от две години, прекаране в преглед на използването на антибиотици, направен от икономистът и бивш председател на „Голдман Сакс асет мениджмънт“ лорд Джим О'Нийл. Прегледът е поръчан от правителството на Великобритания.

Той призова за спешни действия, за да спре нарастващата употреба на антибиотици, „за да се избегнат ужасните човешки и икономически загуби от резистентността, пред които иначе ще бъдем изправени“.

Прогноза в доклада сочи, че без действия сега, цената на спирането на работа на антибиотиците, ще бъде 100 трилиона долара преди 2050 г.