Още по темата

Невробиолози от Русия и САЩ експериментално потвърдиха влиянието на агресията за образуване на нови нервни клетки в мозъците на мишки.

"Новата публикация потвърждава предишни догадки за това, че привикнали към борба помежду им мишки имат не просто различно поведение, а че мозъците им започват да функционират по различен начин", коментира екипът от учени.

Учени от Института по цитология и генетика към Руската академия на науките, Московския физико-технически институт, лабораторията "Колд спринг харбър", университета и медицинския институт "Стоуни Брук" изследвали промените в мозъците на агресивни мишки, които нападали свои посестрими и побеждавали в тези битки.

След победите тези гризачи ставали още по-агресивни, а в хипокампусите им се появявали нови неврони. Освен това в случай, че продължи борбата между тях, се наблюдавали изменения в активността на нервните клетки.

мишки
мишки Източник: Thinkstock/Guliver

В рамките на експериментите двойка самци били поставени в клетка, разделена на две части от мрежа.

Тя давала възможност единият гризач да вижда, да чува и да подушва другия, но не позволявала едната мишка да ползва зъбите си, за да ухапе другата. По-късно мрежата се отстранявала и битката между самците започвала.

За няколко минути ставало ясно кой е победителят и мишките отново били отделяни една от друга. Експериментите били повтаряни в разстояние на няколко дни, а след това гризачите били смесени с други, но така, че в една клетка да не попаднат двама победители или двама победени.

Три седмици след подобна ротация победителите били отстранявани от едната група гризачи, докато в другата мишките продължавали да водят борба помежду си.

В паралелни експерименти учените преценили нивото на агресия у гризачите - мишките били поставени в клетка с прозрачна преграда и било засечено времето, което те остават край нея.

Освен това било преценено влиянието, което нивото на агресия има върху поведението. Мишките били поставени в лабиринт, в който единият коридор бил закрит, а другият сам по себе си представлявал открита площадка.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Колкото по-дълго мишките предпочитали да останат в тъмното закрито пространство, толкова повече поведението им можело да се характеризира като "избягващо риска".

Всички тестове показали, че опитните самци, които победили в няколко битки, имат по-агресивно поведение. Те по-често се доближавали до прозрачната преграда и по-бързо нападали съперника след вдигането на преградната мрежа.

Ако на тези мишки известно време не се позволявало да водят битки помежду си, те ставали още по-агресивни - времето преди нападение намалявало близо 3 пъти, а боевете продължавали по-дълго.

Интересното е, че у доминиращите животни същевременно нараствало нивото на тревожност.

Самецът, който уверено е победил в няколко битки, избягвал откритото пространство в лабиринта и предпочитал да остане в мрак.

Вижте и няколко изумителни факти за човешкия мозък от канала Faktite във Vbox7.com