Още по темата

Предприемаческата екосистема в Централна и Източна Европа се развива с бързи темпове и региона вече очаква своя "еднорог", компания с оценка от над 1 милиард евро.

Победителят на "Игрите за Предприемачи" на Webit.festival вече има 12 милиона потребители от 140 държави и расте с над 50% всяка година.

Церемонията на "Оскарите" за стартиращи компании от Централна и Източна Европа се състоя на втория ден на Webit.Festival Europe в София - Дигиталната Столица на Новите Пазари.

1 438 стартиращи компании от 60 държави кандидатстваха за наградата. След 3 етапа на оценка в крайна сметка 65 от тях бяха одобрени и получиха безплатен експо щанд и билети за фестивала.

Те спечелиха и възможността да представят компанията си пред 4 300 посетители от 74 държави на фестивала и пред жури от 20 инвеститори и глобални бизнес лидери.

За 2 дни журито избра 5 от 65 стартиращи компании и те се представиха на голямата сцена на Webit на специална церемония пред жури, съставено от четирима от най-успешните български инвеститори и предприемачи - Васил Терзиев, основател на Телерик, Иво Евгениев, инвеститор, основател на Рослин Кепитъл, Любомир Минчев, основател на Телелинк и инвеститора и председател на Webit - Пламен Русев.

Всеки от тях четиримата инвестира по 50 000 EUR.

Аз съм щастлив, че тези изключителни българи приеха поканата ми да се включат в наградния фонд на "Игрите за Предприемачи". Можех да поканя всеки инвеститор от всяка точка на света и да обявим над 1 милион награда, но реших, че искам това да са само българи и те да са пример за успех в страната ни.

Целта беше да покажем, че всеки може да успее и че следващия Бил Гейтс може да се роди в България. За това поканих Иво, Васко и Любо да се присъединят към моята инвестиция" каза Пламен Русев. "Така София и България показват пред света, че ние не само имаме динамично развиваща се екосистема, но и че можем да помогнем на цяла Европа да се развива по-добре. Нашата мисия е да наложим София като дигитална столица на новите пазари.

Както каза Президента на България в своето слово по време на откриването на Webit, всички тези над 1400 стартиращи компании , които кандидатстваха за Founders Games, вече възприемат София, като стъпка към своя успех и разрастване на фирмите им в цял свят" каза още Русев.

Президента на Комитета на Регионните на Европа Маркула нарече София, дигитална столица на новите пазари и каза, че днес на Webit се раждат иновациите в Европа.

Петте финалисти на игрите за предприемачи (Founders Games), избрани от журито бяха: Biowatch (ФинТех биометрична компания от Швейцария), Clikem (израелска компания за съкращаване на уеб адреси и онлайн реклама, BuddyGuard (немска фирма, производител на система за домашна сигурност), Broshura.bg (българска фирма за онлайн брошури с над 10 милиона потребители месечно в цяла Европа) , AdGuard (руска фирма за онлайн сигурност и блокиране на онлайн реклами).
Тъй като имената на финалистите бяха пазени от организаторите в тайна до последния момент, един от избраните не пое риска да изпусне самолета си и да дочака обявяването на резултатите и така пропусна възможността си да спечели 200 000 евро!

Следващия в списъка, българската комапния Playground Energy, на един от съоснователите на Walltopia получи възможността да се качи на голямата сцена на Webit.

В крайна сметка трофеят победител на Founders Games и сумата от 200 000 EUR бяха присъдени на руския стартъп AdGuard.

AdGuard е софтуер, който предпазва потребителите от вируси и други зловредни софтуери онлайн и блокира реклами.

По-голяма част от избраните стартиращи компании имаха вече и привлечени инвестиции от между 100 000 до 2 милиона лв. и бяха в т.нар стадий на растеж.
Имаше и специална категория за фирми без първоначална инвестиция.