Още по темата

Андрю Санднес получи възможността за втори шанс, след като се подложи на една от най-редките операции в света - почти пълна лицева трансплантация. 

Преди 11 години 32-годишният мъж прави опит за самоубийство.

Поставя дулото на пистолета в устата си и натиска спусъка. Полицията намира Андрю да лежи на земята обезобразен, но жив.

Куршумът засегнал почти всеки нерв от лицето на мъжа, разрушавайки носа и челюстта му. 

11 години Андрю не можел да се погледне в огледалото. Решил да се оперира, но лекарите прогнозирали, че ще чака години за донор.
Само 5 месеца след като попаднал в списъка с чакащи обаче, Андрю се сдобил с подходящ донор - мъж, който се самоубил.

Операцията, дело на екипа на Mayo Clinic, Минесота, САЩ, била цели 56 часа, извършена е през юни миналата година, но възстановяването на мъжа продължава и до днес.

Андрю вече може да дъвче, преглъща, говори и да усеща миризми. 

Почти всичко по лицето му е от неговия донор - носа, бузите, устата, челюстта, брадичката и зъбите. Собствени са само очите и челото му. 

"Абсолютно изумен съм от постигнатото досега. Вече мога да дъвча и ям нормална храна, както и да усещам лицето си", споделя Андрю, който през февруари, след дълъг престои в болница, се прибра у дома.

"Андрю беше наш пациент 10 години. Той положи много усилия, за да се подготви за тази операция и сега по време на възстановяването си показа много смелост и решителност. Анди е страхотен човек и заслужава този подарък", коментира Д-р Самир Мардини - един от лекарите, участвали в операцията.

Мардини нарича случая на Андрю - медицинско чудо.

Сега Анди отново се чувства пълноценно, а едно от нещата, които го радват най-много, е, че вече никой не се взира в него и не задава въпроси.

Как изглежда Андрю Санднес сега вижте във видеото. Предупреждаваме ви, че то съдържа кадри, които не са подходящи за деца и хора със слаби нерви: