Още по темата

Предсказанията за край на света са любими на много "ясновидци", които обаче никога не познават. И докато има предостатъчно варианти как човечеството може да сложи край на себе си, не липсват и други заплахи. Например космически процеси, на които човечеството по никакъв начин не може да повлияе, но които могат да унищожат не само него, но и цялата планета. Онлайн изданието BusinessInsider е обобщило някои от тях.

Добрата новина е, че нито един от тези процеси не се очаква да се случи в обозримото бъдеще, поне според човешките представи. Все пак, винаги са възможни изненади, колкото и малко вероятни да са те.

Най-големите мистерии на космоса, които човекът още не е разгадал

Един от вариантите е изстиване на ядрото на Земята. Ако това се случи, планетата ще загуби своята магнитосфера. С това ще се загуби защитата на Земята от Слънчевия вятър, който ще има директен досег с атмосферата и ще може да я издуха в открития Космос. Както знаем, без атмосферата, няма как да има живот на Земята, поне в сегашния му вид.

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Учени откриха млади планети, обикалящи около нова звезда

Втори вариант, който е неизбежен, е "угасването" на Слънцето.

Учените изчисляват, че в момента Слънцето е приблизително в средата на своя жизнен цикъл. Това означава, че след няколко милиарда години ще започне да се разширява преди да се превърне в Червен гигант, а след това ще се свие до Бяло джудже. При разширението си има две версии за Земята - първата е повърхността ѝ да бъде изпепелена от огромната топлина, а вторият е да бъде "избутана" в друга орбита, което ще я вледени. И в двата варианта шанс за оцеляване на живот на нея на практика няма.

11 любопитни факта за Млечния път

Преди това да се случи обаче друга планета може да навлезе в Слънчевата система и да удари Земята или пък да я избута от орбитата ѝ. Според изчисления на учени, в Млечния път има около 100 000 пъти повече самотни планети отколкото звезди. Това са планети, които не участват в системи и пътуват в пространството в различни посоки.

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

Също така е възможно Земята да бъде засипана от астероиди и отломки.

Това е любим Холивудски сценарий, който е и реален. Той вече се е случвал в ранния живот на Земята и е продължил милиони години. Ударите са били толкова мощни, че се смята, че заради тях водата в океаните е вряла около година и единствено най-устойчивите на горещини едноклетъчни микроби са оцелели. Подобни астероиди отново могат се появят поради различни причини - от преминаване на Слънчевата система през облак с отломки, до навлизането на планета в нея и сблъсък с друга планета от системата.

Пети сценарий е преминаването на Черна дупка през Слънчевата система.

Според учените, подобно на самотните планети, във Вселената има самотни Черни дупки, които са придвижват в пространството. Наскоро даже наблюдаваха подобно събитие. Ако Черната дупка е малка, учените предполагат, че тя може да мине през Земята и да не направи проблеми. Ако е с масата на Луната или по-голяма обаче, ще има силата да унищожи Земята. Дори и да мине далеч от Земята, тя може да наруши баланса на Слънчевата система и да промени орбитите на планетите, което ще е достатъчно за унищожаване на живота на Земята.

Астрономи ще превърнат Слънцето в телескоп

Шести вариант е унищожаване на атмосферата заради експлозия на гама лъчи.

Това е един от най-мощните феномени във Вселената, като най-често се поражда от разпадането на гигантски загиващи звезди. Само едно кратко отделяне на подобни лъчи може да съдържа повече енергия, отколкото Слънцето ще произведе за целия си живот. Подобна мощност може да се окаже непосилна за магнитното поле на Земята и то да не успее да защити атмосферата. В зависимост от интензитета на гама лъчите, те могат да причинят рязко глобално затопляне, да унищожат озоновия слой или цялата атмосфера. Повечето учени смятат, че подобно събитие е много малко вероятно, защото няма толкова големи загиващи звезди в достатъчна близост до Земята.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК