Още по темата

НАСА обяви две нови космически мисии, които ще имат цел да изучат ранните години на Слънчевата система. Една от мисиите ще има амбициозната цел да вземе проба от ядрото на мъртва планета.

В момента то обикаля в Слънчевата система като астероида 16 Psyche. Той е изграден изцяло от метал и преди няколко милиарда години всъщност е бил ядро на планета. Тя е била с размерите на Марс. В момента астероида е широк около 210 км. и се смята, че е изграден от никел, като на места е покрит с малко вода.

Учени откриха източник на радиовълни в Космоса

Очаквано, самата мисия също се казва Psyche. Тя трябва да започне чак през октомври 2023 г. Сондата ще пристигне до астероида чак през 2030 г., след преминаване покрай Марс. Когато се приземи, ще се опита да вземе проба от състава му. Целта е учените да разберат повече за това как се формират планетите и как и защо се оформят на слоеве - ядро, мантия и кора.

Учени откриха най-кръглия обект във Вселената

Къде вали дъжд от рубини и сапфири през нощта

Другата мисия се казва Lucy. Тя ще изпрати сонда, която да изследва астероидите на Юпитер и ще надгради постигнатото досега от предишната мисия New Horizons. Lucy ще изследва 6 астероида на Юпитер, които са "пленени" в неговата гравитация и споделят неговата орбита. Учените смятат, че те също датират от ранните дни на Слънчевата система, когато са се формирали външните планети в нея. Те могат да имат много информация подобно на вкаменелостите, които геолозите откриват на Земята и могат да помогнат за изучаване на ранните години на Слънчевата система.

Lucy ще бъде изведена в космоса през октомври 2021 г. Ще достигне първата си дестинация през 2025 г., а самите астероиди ще бъдат изследвани в периода от 2027 г. до 2033 г.