Още по темата

НАСА продължава да прави нови разкрития на Марс с помощта на своя марсоход Curiosity. Агенцията съобщи, че е открила нови индикации за наличие на вода на Червената планета. Освен това този път има информация и за наличие на кал.

Агенцията е използвала марсохода, за да анализира камъни от въпросния регион. Уредите на Curiosity са събрали данните, които все още се анализират от учените. Ако първоначалните им впечатления се потвърдят, това ще е първата зона с кал, която марсохода открива.

Как изглеждат Земята и Луната, снимани от Марс

Тя ще е доказателство, че в миналото си Марс е имал много вода, вероятно езера. Калта е и индикатор, че след изсъхването на региона отново е имало етап с намокряне. "Дори от дистанция се вижда, че това не са фрактурите, които сме виждали преди чрез Curiosity. Приличат на напуканата кална почва, която е изсъхнала покрай път", коментира Нейтън Щайн, който е част от екипа учени, които проучват почвите на Марс.

Ледени куполи може да се използват за подслон на Марс

Изучаваният в момента слой се е формирал преди повече от 3 млрд. години. В последствие е бил зарит от други слоеве и се е превърнал в скала. С годините вятърът и ерозията са махнали горните слоеве, но този материал устоява на тези процеси доста по-добре.

"Скиапарели" се е разбил на Марс заради 1 секунда

Начинът на формиране и подредба на слоевете също е индикатор, че преди време там е имало течаща вода при това с доста голяма сила. Те подсказват, че езерата на Марс са варирали в дълбочина и е имало активни процеси, които са променяли както количеството вода в тях, така и продължителността на тяхното съществуване.

Учените са събрали необходимите данни и все още ги анализират. Междувременно те са насочили Curiosity към друг регион откъдето ще вземат проби от скали. Марсоходът вече значително надживя планирания период на мисията си, но продължава да работи. Той пристигна на Марс през 2012 г. и първоначално се планираше да работи поне 687 земни дни. Той обаче продължава да работи вече над 1625 дни.