Най-голямото изложение за потребителска електроника в света, CES и тази година събра хиляди компании от целия свят в Лас Вегас. Обикновено вниманието привличат най-големите компании, които показват своите нови модели телевизори, телефони, компютри и т.н.

По-малко известните производители обаче също има какво да предложат. Някои от техните устройства са доста интересни дали заради дизайн или специфични функции, или комбинация от двете. Ето някои от най-интересните устройства, които привлякоха вниманието ни по време на CES 2017.

Източник: Sensorwake

Ухаещият будилник Sensorwake Olfactory Alarm Clock. Това е будилник, който освен с приятна мелодия, буди своя собственик и с аромат. Устройството започва процедурата по събуждане 2 минути преди даденото време, като започва да отделя аромат. Той може да се зарежда от капсули и да бъде от морски бряг, мента, кроасан, кафе, шоколад и др. Според компанията подобни приятни аромати влияят добре на процеса по събуждане и човек ще става по-свеж и отпочинал.

Източник: Griffin

Умният тостер на Griffin. Наскоро темата за умните тостери беше на дневен ред като тенденция през 2017 г. Ето, че още в самото начало на годината те вече са факт. Първата версия е семпла. Може да се свърже с телефон посредством Bluetooth и мобилно приложение, чрез което да се управлява. Има и няколко режима на приготвяне на хляба. Тостерът запомня настройките на потребителя и след това автоматично ще ги спазва при следващите закуски.

Източник: GeniCan

Компанията GeniCan пък смята, че и боклукът трябва да е умен. Тя създава малко устройство, което се прикрепя към домашното кошче за боклук. Когато потребителят изхвърля опаковката на даден продукт, може да я задържи за секунда пред устройството, за да може то да я сканира. Така то автоматично ще разпознае продукта и ще поръча нов от онлайн магазин като Amazon например.

Източник: Smart Armor Tech

SmartCube е компактна умна джаджа, която може да се използва за сигурна ключалка на всяко чекмедже или шкафче. Монтира се лесно и може да се отключи само чрез код от смартфон. Устройството се свързва чрез Bluetooth и може да се командва от приложение. По този начин може да предпазва съдържанието на шкафчета от нежелани погледи или детски ръце. А, ако някой все пак се опита да го отвори, има и аларма.

Източник: PowerVision

Дроновете слизат и под водата с PowerVision PowerRay. Подводният дрон има 12 МР камера за красиви снимки и клипове. Освен това може да се използва и за риболов с прикачане на кука със стръв. Ще има и сонар, за откриване на рибни пасажи.

Сред компютрите и периферията също има някои доста необикновени предложения. Например геймърският лаптоп Acer Predator 21X. Стряскащият му външен вид отстъпва по този показател единствено на цената на лаптопа, която е 9000 долара. Срещу тези пари геймърът получава лаптоп с две захранвания, 64GB RAM, механична клавиатура, камери, които следят очите, две видео карти GeForce GTX 1080, топ версията на процесора Intel Core i7. Може да бъде оборудван и с до 4 SSD всяко по 512GB или 2TB нормален HDD. Има 21-инчов извит дисплей с резолюция 2560х1080.

Източник: ADATA

Компанията ADATA пък представи първия в света външен SSD, който е устойчив на прах и вода. Той поддържа USB 3.1 и последното поколение 3D TLC NAND Flash памет. Казано накратко, той работи над 4 пъти по-бързо спрямо нормален твърд диск и може да го прави дори и в тежи условия. Има и защита от удари, която отговаря на военните стандарти. Може да се използва като идеално място за запис на видео при екстремни спортове например.