Още по темата

„Мастъркард“ въвежда плащания със селфи, съобщи „Файненшънъл таймс“.

Целта на компанията е да създаде нов набор от услуги, предназначени за подобряване на проверката на самоличността за плащанията през мобилни телефони.

Новата система ще бъде алтернатива на сегашният начин на работа с пароли и ще бъде тествана още това лято във Великобритания, съобщава още изданието.

Потребителите все пак ще могат да избират дали да въведат парола, или просто да изпратят моментна снимка, която да потвърди самоличността им.

От „Мастъркард“ вече са изпробвали технологията в САЩ и Холандия и предстои да я въведат в още 14 държави.

От компанията изпробват и други начини за установяване на самоличността и подобряване на сигурността на услугите.  Един от тях е специална гривна, която измерва пулса на потребителя докато прави транзакция.

Тестват се още разпознаване чрез сканиране на гласа, както и на ириса на очите.

Компаниите като тази разработват и тестват все нови и нови методи за предпазване от кражби, след като измамниците стават все по-находчиви.

Преди време в Нова тв беше показан пореден нов метод за източване на пари от картите, който не изисква почти никакви умения.

Единствено, което измамниците трябва да имат са мобилен телефон или скрита камера.

Как става измамата - влизате в магазин, харесвате си обувки, но нямате пари в брой. Вадите кредитната си карта и я подавате на продавачката, която я разглежда от двете страни и след това регистрира плащане. Вие получавате обувките, а измамникът зад вас е успял да снима картата ви и да се сдобие с цялата информация, нужна за източването й - номерата на предната и задната страна на картата ви. С тях може да плаща навсякъде в интернет - от ваше име.

Откраднатите суми варират между 1 000 и 6 000 лева. Разкриването на измамата обаче е трудно, защото източването на сметката обикновено става в друга държава.