Основният фокус на Майкрософт в България през следващите 2-3 години ще бъдат малките и средни предприятия. Това заяви в интервю за Vesti.bg, изпълнителният директор на българското поделение на компанията, Петър Иванов. Той добави, че изтеглянията на Windows 10 от пускането му на пазара са близо три пъти повече от тези на Windows 7 и четири пъти повече от тези на Windows 8 за същия интервал от време.

Петър Иванов
Петър Иванов Източник: Microsoft

Господин Иванов, тазгодишната технологична конференция Microsoft INDEED току-що завърши. Каква е оценката Ви?

Повече от 1200 души посетиха конференцията само в деня на откриването, над 40 лектори имаха презентации в няколко основни направления, които бяха адресирани както към технологичните общности, така и до публичния и бизнес сектора. Вярвам, че тези данни говорят сами за себе си и се надявам, че всички тези хора, които посетиха конференцията ни са останали доволни и са научили нещо ново от света на технологиите.

Защо INDEED WE CAN? Защо правите конференцията?

Събитието е посветено на иновациите, създаването на контакти, информацията, предприемачеството, новите знания и развитието. Наименованието INDEED от една страна носи смисъла на израза „в действие", а от друга е събирателно за основните ценности на компанията ни – Innovation, Networking, Data, Entrepreneurship, Education, Development.

Процесът е двустранен – искаме да дадем трибуна за изява на всички тези опитни лектори, които определено има с какво да обогатят аудиторията ни, а успоредно с това целим посетителите на конференцията да научат последните тенденции от света на технологиите, да видят демонстрации в реално време, да зададат въпросите, които ги вълнуват и да получат отговор веднага, да се докоснат до последните продукти и услуги, които не само Майкрософт, но и редица други технологични компании презентираха в рамките на събитието.

Коя лекция беше най-интересна и запомняща се за Вас?

Ангажиментите ми не позволиха да посветя два пълни дни и да присъствам на всяка от лекциите в рамките на конференцията, но съм доволен от факта, че събитието беше уважено от Дон Грантъм, нашият президент за Централна и Източна Европа. Тази ценна визита успя да даде гласност на много от нещата, които правим и да придаде допълнителна стойност на конференцията. Интересно и запомнящо се беше участието и на Майкъл Коглер, генерален мениджър на Microsoft Multi-country, Централна и Източна Европа. Неговият изключително нестандартен и любопитен поглед върху иновациите на нашето време е винаги много любопитно да бъде чут и видян, тъй като Майкъл е повече от харизматичен лектор.

Джейсън Берес, старши вицепрезидент „Продуктов мениджмънт“ в Infragistics, който представи своите виждания за бъдещето на технологиите по време на откриването на INDEED също ми направи впечатление, демонстрацията на Браян Лагунас как човек да използва всичките си умения и опит в XAML, за да създаде крос-платформени мобилни приложения.

Господин Иванов, извън INDEED, какви са приоритетите на „Майкрософт“ в България за следващите 2-3 години?

Основният ни фокус ще бъдат малките и средни предприятия. Облачните решения, които предоставяме на местния пазар, са особено полезни и значими именно за малкия бизнес, тъй като му дават конкурентното предимство да бъде по-гъвкав, бърз и в крайна сметка – ефективен; достигайки по-голям брой клиенти.

Със сигурност ще продължим приоритетно да инвестираме в значителния ИТ потенциал, който България има. Подкрепата ни към стартиращите компании и предоставянето на инструменти, с които да се реализират в пълен потенциал е също сред приоритетите ни. В България в момента активно подкрепяме 300 стартъпа. В следващите години е планирано да ги подкрепим и с Azure услуги на стойност 5 млн. долара.

Какви са последните данни за броя сваляния на Windows 10?

За няколко месеца новата операционна система вече се ползва на над 110 млн. устройства по целия свят. Това е близо три пъти по-голям темп на разпространение спрямо Windows 7 и четворно по-голям от този на Windows 8 за същия интервал след дебюта им. Лично аз не съм изненадан. Истината е, че Windows 10 притежава много характеристики, които биха те накарали да обновиш своето устройство – той е изключително потребителски дружелюбен, познат, по-личен и позволява по-голяма продуктивност, сигурен, предлага се като услуга, така че всички ъпдейти и иновации са автоматични.