Още по темата

Сондата Cassini продължава своята историческа и последна мисия, преминавайки през пръстените на Сатурн преди да изгори в атмосферата на планетата. Това ѝ дава близък поглед не само до пръстените, но и до някои от 62-те луни на Сатурн. Една от тях е Пан, която Cassini засне за първи път от толкова близо разстояние и веднага запали въображението на интернет потребителите, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Cassini ще се доближи рекордно близо до Сатурн

Според тях Пан много прилича на равиоли. Самите астрономи са по-скромни и просто казват, че формата и геологията на Пан са "странни". Това са най-близките и подробни снимки на Пан досега и разкриват множество подробности за луната, които учените ще използват, за да я изучат по-добре. Снимките са направени на разстояние от около 24 500 км. от Пан, която се намира на около 1.5 млрд. километра от Земята.

Cassini изпрати първи снимки от новата си орбита

В момента се знае много малко за Пан. Луната е диаметър от около 26 километра в най-широката си част, като е с приблизителните размери на град като Ню Йорк.

Луната Пан
Луната Пан Източник: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

За сега учените не знаят защо формата й е такава. Една от теориите е, че при формирането си е поела радиоактивни елементи, които са образували меко, почти течно ядро. Центробежните сили при бързото въртене на Пан около собствената си ос докато още се е образувала, може да са се отразили на ядрото и то да се е деформирало, което да е породило сегашния вид на луната.

Космическата станция навлиза в последния етап на живота си

Въпреки това Пан е издържала на силата на Сатурн и неговите пръстени. Тя дори е оформила прорез в един от пръстените на Сатурн.

Снимките са част от последната мисия на Cassini, която е наречена Grand Finale. Следващият месец започва една от последните ѝ фази, при която сондата ще бъде насочена в нова орбита с плавно приближаване към Сатурн. Това включва 22 преминавания между Сатурн и пръстените преди навлизането на Cassini в атмосферата на Сатурн и изгарянето ѝ. Учените изчисляват, че това трябва да стане на 15-ти септември т.г.