Още по темата

Смята се, че Луната се е формирала преди около 4.51 млрд. години, като най-широкоприетата хипотеза е, че тя е следствие на сблъсък на Земята с планетата Тея. Според учени от Университета на Осака, с времето Луната е започнала да влияе не само на приливите и отливите на Земята, но и да нейната атмосфера и да "открадва" части от нея всеки ден, съобщава изданието Science News.

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

Астрономите са използвали космическия апарат Kaguya на Япония, който обикаля около Луната. Те са използвали неговите уреди, за да засекат, че в продължение на няколко дни всеки месец, части от земната атмосфера се отделят и отиват на Луната. Става дума най-вече за кислородни атоми от най-горния слой на атмосферата.

Как изглеждат Земята и Луната, снимани от Марс

Според Кентаро Терада, който е ръководител на проучването, процесът започва с йонизирането на кислородните атоми от ултравиолетовите лъчи на Слънцето. След това те се ускоряват през магнитосферата на Земята, която е много широка и напълно обгръща и орбитата на Луната.

Вселената може да има 10 пъти повече галактики, отколкото предполагаме

Учените са измерили, че през въпросните няколко дни, всеки квадратен сантиметър на Луната, който е насочен към Земята, получава около 26 000 кислородни йони всяка секунда. Те смятат, че процесът продължава вече около 2.4 млрд. години. Всичко това звучи като доста дълъг период, но всъщност се оказва прекалено малко, за да може да има възможност за формиране на атмосфера на Луната. Учените смятат, че благодарение на този процес, горният слой на Луната може да е запазил елементи от древната атмосфера на Земята. Да се разбере обаче кои атоми идват от Земята и кои от Слънцето, ще е много трудно.