Още по темата

Учените на НАСА разработват нов тип подслон за бъдещата база на Марс. Тя може да бъде изградена от ледени куполи, съобщава самата космическа агенция.

За сега Mars Ice Home (MIH) е само една от много концепции за това как да изглежда и как да се изгради базата. Една от основните цели на учените е да намерят начини да използват максимално ползотворен начин да използват наличните материали и блага на Марс. Това е важно, защото ще допринесе за намаляването на товара, който астронавтите ще вземат от Земята. А това пък ще намали разходите и необходимото гориво за пътешествието или ще освободи място за други важни товари.

Космическите мисии през 2016 г. - равносметката в снимки

MIH има своите пречки. Тя ще се изгражда с голяма надуваема "вътрешна гума", като върху нея ще се полага лед от Марс. Това ще я направи добра изолация и ще защитава от космическите лъчи и радиация. Това ще премахне необходимостта от вкопаване на базите, за да се предпазят от радиацията.

Cassini ще се доближи рекордно близо до Сатурн

Концепцията обаче има и недостатъци. Ще са необходими около 400 дни, за да се събере достатъчно вода за един купол. Като алтернатива се предлага създаване на роботи, които да бъдат изпратени по-рано на Марс и да започнат изграждането на структурите по-рано. За сега това остава един от проектите, които НАСА разглежда и все още не е взето решение как да се построи първата база на Марс.