Още по темата

Ако смартфонът ви блокира или не работи добре, причината може да е космическа. Според проучване на Университета Вандербилт електрониката на Земята става все по-чувствителна на космически частици и дори на влиянието на отдалечени черни дупки, съобщава онлайн изданието Engadget.

Всъщност, това не е нова новина за учените. Те изследват феномена от години, като сега той става доста по-ясно изразен. Причината е, че електронните чипове имат все повече и повече транзистори. Това означава все по-голяма вероятност транзистор да бъде "ударен" от подобна частица.

Всеки може да помогне на НАСА в търсенето на планети

Атмосферата и магнитното поле на Земята я защитават от космическата и слънчевата радиация. Въпреки това обаче те също се влияят от процесите на открития Космос. Когато космическата радиация се сблъска с атмосферата, това генерира вторични частици като неутрони, алфа частици и др. Това се случва непрекъснато и във всеки момент около нас има милиони подобни частици. Огромната част от тях са твърде слаби, но понякога има и някои, които са достатъчно силни, за да "бутнат" електрони в чиповете, което води до проблеми в работата на електрониката.

НАСА ще прави изкуствени облаци в близкия космос

Астероид изненада учените, преминавайки близо до Земята

Проучването на учените показва, че по-новите чипове, които използват новите технологии за повече транзистори в същата площ, се нуждаят от по-малък заряд, за да генерират един бит (нула или единица). Това означава, че се увеличава възможността и по-слаба частица да повлияе на електроните в чипа.

Учените са открили и няколко примера как това влияе в ежедневието на хората. Блокирането на смартфона е най-малкият проблем. Учените са открили, че по време на избори в неуточнена държава, машина за електронно гласуване е била повлияна от космическа частица. Тя е променила само един електрон, но това е дало 4096 гласа на единия от кандидатите, а в избирателната секция дори не е имало толкова регистрирани гласоподаватели.

Ако нямаш гадже, вината е в екрана на смартфона

Освен това учените подозират, че именно подобна частица е причинила и дефект в самолет на авиокомпанията Qantas, която е объркала автопилота на самолета и го е накарала да предприеме рязко спускане по времето на полета, което е завършило с 11 ранени пътници и един сериозно ранен член на екипажа. Учените на университета казват, че проблемът ще става все по-сериозен и видим.

Добрата новина е, че повечето авиокомпании и оператори на критична инфраструктура вече са започнали да се подготвят с допълнителни защити, системи за корекции на грешки. Остава проблемът за потребителската електроника, за която защитата все още е твърде скъпа. За сметка на това обаче най-вероятният проблем за тях ще бъде блокиране, което се оправя с рестартиране на устройството.