Още по темата

Оказва се, смартфоните не могат да избегнат закона на Мърфи. За това има научно обяснение.

Проучвания сочат, че 29 % от потребителите поне веднъж са чупили дисплея на телефона си. Като се позамислим, това не е никак малко. На практика означава, че всеки трети е имал неудоволствието да има работещ телефон със счупен екран.

Как трябва да падне един смартфон, за да не се счупи? Със сигурност има доста фактори, които влияят върху резултата от удара в земята, но вероятността любимото ви устройство да падне с екрана надолу и да се напука варира около 50-60 % в зависимост от материала, от който е направен, и ергономичността му. Този факт обезсилва напълно убедеността ви, че само на карък като вас може да му се случи да изпусне телефона си и той моментално да се удари с дисплей на паяжина.

Не, не ви се случва само на вас. Според учени всъщност да не ви падне телефона с екрана надолу е  рядкост.

Но защото смартфоните най-често падат на земята като намазани с масло филийки? До отговора достига британският физик Робърт Матюз. Той преподава в Астънския университет и преди време получава финансиране от Motorola, за да проучи въпроса детайлно. В резултат на проучванията му преди време компанията пусна на пазара смартфон с нечупещ се дисплей – Droid Turbo 2 с екран ShatterShield.

Формулата, по която се обяснява падането на смартфоните, изглежда така:

g — ускорение при свободно падане, L — дължина на устройството, θ — начален ъгъл на въртене, при което устройството започва да пада, а δ — разстояние от центъра на тежестта до оста на въртене (p = 2δ/L).

С други думи какво точно иска да ни каже физикът Матюз с формулата си? Смартфонът пада с екрана надолу, защото в повечето случаи потребителят го държи по-високо от центъра на тежестта. При такава позиция на смартфона рискът да падне с „лицето надолу“ е най-висок.

Надали съществува начин, по който да защитим напълно телефона са от счупване. На пазара обаче можете да намерите разнообразие от калъфи и предпазни продукти, разработени специално за максимална защита на смартфоните. Част от тях са дело на самите производители на мобилни устройства, а други – на компании, които определено виждат в калъфи нещо повече от просто защитна функция.

Калъфите могат да бъдат кожени, пластмасови, силиконови, метални, дървени и от тъкани. Кожените са надеждни и приятни на пипане, а пластмасовите са леки, гъвкави и доста дълготрайни. Освен това материалът позволява да се създават разнообразни форми и размери. Силиконовите са еластични и отлично омекотяват удара при падане. Те не добавят кой знае каква тежест към теглото на телефона. Металните също са надеждни и изглеждат доста стилни. Цената им обаче понякога е твърде висока за масовия потребител. А какво да кажем за дървените? Те са разработени за хора, които са поклонници на екоматериалите. Този тип калъфи са доста здрави, леки и изглеждат оригинално. Накрая, калъфите от тъкани предлагат на потребителя разнообразие от възможности за съчетаване на цветове, мотиви и плетени детайли, но пък те надали ще спасят смартфона от счупване при падане.

Предлагаме на вниманието ви няколко калъфа, които не само защитават смартфона ви, но и, както споменахме по-горе, му дават допълнителна стойност.

Baseus Leather Case Eden за iPhone 6

Този кожен калъф ще опази айфона ви, ако падне на земята. Притежава няколко функции, като например „режим на сън“ и „адаптирано прозорче“. С този калъф не е нужно всеки път да разблокирате и блокирате айфона си, самият той го прави. Прозорецът ви позволява да държите под око постъпващата информация, а също така да отговаряте на позвънявания без да отваряте калъфа.

Otterbox Defender Case за HTC One

Елегантен и функционален калъф, който предлага три слоя на защита. Защитава смартфона от всички страни, като материалът, от който е направен, не създава ефект на плъзгане. Дисплеят на телефонът е защитен чрез специална тънка мембрана, позволяваща да продължите да работите с екрана и да не оставяте отпечатъци.

Griffin Survivor за Galaxy S4

С този калъф Samsung Galaxy S4 е защитен срещу прах, вода, удари, мръсотия и падане от височина 1,8 метра. Патентованата технология е тествана и сертифицирана, като отговаря на условията на Американския стандарт 810F.

Тънката мембрана над екрана позволява да работите с телефона без да отваряте калъфа. Щипката служи както за закрепяне на колана, така и като стойка.

Разгледайте още много предложения за калъфи в Sravni.bg.