Още по темата

Операционната система на Майкрософт Windows Phone изглежда умира с бавна смърт. Поне това показват последните данни на IDC.

През последното тримесечие на миналата година в глобален мащаб са продадени 4,5 милиона устройства с операционната система, спрямо 10,5 милиона през същото тримесечие на предходната година. И ако това не звучи зле, то трябва да се има в предвид, че според тези данни Windows Phone заема едва 1,1% от пазара.

Същият доклад на IDC разкрива също толкова лоша картина, ако се погледне дългосрочният тренд. До сега са продадени 110 милиона устройства с Windows Phone по света, спрямо 4,5 милиарда с „Андроид“.

По-важното е, че дори и „Майкрософт“ изглежда все по-малко се интересува от собствената си операционна система и се фокусира върху приложенията. Новият Windows 10 работи чудесно на таблети, но със сигурност е доста натоварващ за повечето телефони.

Не много отдавна главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела направи нещата ясни и заяви, че компанията ще се фокусира върху приложенията и че ще пуска все по-малко телефони с Windows Phone.

А има и други проблеми с мобилния Windows, както и с десетата версия на операционната система. След отлагането на старта на Windows 10 Mobile дори и най-големите му фенове трудно ще издържат на изкушението да превключат към Android или iOS.

Дори Джо Белфиоре, вицепрезидентът, който отговаря за операционните системи в Майкрософт, наскоро публично използва iPhone, по думите му, като тестови опит.

За обикновения потребител възниква въпросът защо трябва да си купува телефон с операционна система, която няма бъдеще?