Още по темата

Взаимоотношенията телефон-човек определено не се характеризират с моногамност. Отдавна всички сме в друга категория. Удобното в случая е, първо, че нито една религия или закон не ни упреква в това, и, второ, смартфоните са неодушевени предмети и нямат никакви претенции към аферите ни.

Анкетно проучване на Sravni.bg разкрива няколко любопитни аспекта на потребителските нагласи в България, като лоялността към определена марка и коя е най-важната функция на съвременния телефон.

Смятате ли да си купите нов телефон и кога?

Закупуването на смартфон е обвързано с няколко съществени момента. Първо, дали въобще искате да си купите нов телефон. Някои от анкетираните твърдо отказват да си купят ново устройство, като дори в момента работят със стари модели, които трудно бихме нарекли „смарт”.

Мнозинство сред доволните от възможностите и здравината на настоящия си телефон са собственици на устройства с марка Nokia, Samsung, Apple и Blackberry.

Проведената анкета ни даде възможност да заявим категорично, че покупката на нов телефон в повечето случаи се диктува от това в какво състояние е старият. На преден план анкетираните поставят не наличието на пари за закупуване на нов, а излизането от употреба на телефона им. Те възнамеряват да се запътят към магазин за смартфони, едва когато „настоящият спре да функционира”, „повреди се сериозно” или „когато се счупи”.

Сред факторите за закупуване на нов телефон присъстват още изплащане на настоящия апарат, събиране на пари за нов и възникване на потребност от промяна.

А кога планирате да си закупите нов мобилен телефон?

Около 1/3 от анкетираните планират да си купят нов телефон скоро. Също толкова от тях очакват това да стане през следващите месеци, най-късно до една година.

В следващата голяма група попадат хората, които предвиждат да се снабдят с нов телефон най-рано след година. А има и такива, които планират покупка в рамките на от една до четири години.

Най-многобройна е групата на анкетираните, които не възнамеряват да сменят телефонния си апарат. Или наскоро са си купили нов, или са доволни от настоящия.

Най-малко са хората, които планират да заделят пари за нов телефон едва след 5 години. Сигурно се чудите какъв смартфон използват сега?

Става въпрос за хора на възраст са между 21 и 25 години. Те използват iPhone 4, Sony Xperia M и непосочен конкретно модел на HTC. Един от анкетираните отговоря, че никога няма да смени телефона си. Той има Blackberry.

Какъв телефон имате, а какъв искате да имате?

От тези, които притежават телефон на Apple само един от тях би сменил телефона си за друг модел. В предпочитанията му обаче стоят по-нови модели на iPhone и непосочен модел на Samsung. В същото време много от тези, които не притежават телефон на Apple, искат да сменят настоящия си смартфон с такъв. Най-голям е интересът към новите iPhone 6s и iPhone 6s Plus.

Половината от притежаващите смартфони на HTC отново биха заложили на тази марка при следващата си покупка. Останалите се заглеждат по модели на Apple, Huawei, Nokia, Lenovo и Alcatel.

Собствениците на Blackberry остават лоялни на компанията. На въпрос кога очакват да си купят ново устройство, те отговарят „никога” или „когато настоящият спре да функционира”.

За какъв телефон мечтаят потребителите на телефони на Alcatel? Погледите им са насочени към Apple и Sony.

Лоялни ли са собственици на смартфони на Lenovo? Половината от тях са доволни от телефоните си и нямат намерение да сменят марката. Останалите искат нещо от магазините на Apple и LG.

И като споменахме LG, как стоят нещата там? Мечтата на потребителите на LG смартфони се нарича LG G4! 100 % лоялност към компанията и пълно отсъствие на интерес към други производители.

Най-многобройна сред анкетираните е групата на притежаващите телефони на Samsung. Но 40% от тях се заглеждат към други производители на смартфони. Сред желанията им присъстват най-често айфоните и модели на LG.

Samsung e най-честият избор на марка сред потребителите на възраст между 30 и 40 години.

При притежателите на телефони на Sony, имащите по-стари модели предпочитат нови на същия производител или пък нещо от сериите на Apple и HTC.

А коя е най-важната функция на телефона за потребителите?

Оказва се, че това е достъпът до интернет. Съвременните собствениците на смартфони държат на това да могат да работят лесно, сърфирайки из интернет. Те държат под око електронната си поща, общуват в социалните мрежи и посредством различни приложения за комуникация. Играят онлайн игри и искат да имат достъп до навигация и карти.

Забележка: Както забелязвате, в проучването ни отсъстват доста производители. Това не е нарочно. Не успяхме да уловим тенденциите при тях. По възможност ще коригираме този недостатък в наши бъдещи проучвания.

От Blackberry правят всичко възможно, за да останат на пазара, като една от най-иновативните им идеи е за смартфон, свободен от бактерии.