Вашите снимки издават GPS координатите ви
Източник: Smartnews.bg
15

В сички сме се убедили, че една снимка казва повече от хиляда думи. Това важи все повече и повече след масовото навлизане на мобилните технологии в живота ни. Всяка снимка от вашия смартфон, например, може да съдържа точните GPS координати на мястото, където е заснета. 

В такъв случай бихме могли да кажем, че една снимка казва повече от хиляда упътвания, пише Дамян Тодоров в Smartnews.bg

Как така?

Всички цифрови снимки съдържат определена информация, наречена метаданни. Тя включва данни за големината на файла, модела на камерата, резолюция и др. В определени случаи към метаданните се добавят GPS координатите на мястото на заснемане на снимката, а именно: географска ширина, географска дължина и надморска височина.

Днешните смартфони са снабдени с прецизни GPS локатори, които указват с голяма точност позицията на устройството. При това положение, ако не сте изключили GPS локализирането на смартфона си, то всяка направена снимка ще съдържа GPS координатите на мястото (geotagging). Когато изпратите снимката на някои приятел или я качите в мрежата, има голяма вероятност да издадете къде се намирате, без да искате това.

Какъв е проблемът?

Както знаем, всяка модерна технология носи едновременно както ползи, така и опасности. Въпросът е колко ще са големи ползите и дали можем да контролираме опасностите.

От една страна, ако сте се снимали на Айфеловата кула или Колизеума, едва ли е тайна къде точно е направена снимката. Наред с това, ако изпращате снимки на свои приятели, малко вероятно е да очаквате да ровят за GPS координатите на местоположението ви. В подобни ситуации всичко казано дотук би прозвучало безсмислено и дори смешно.

За съжаление, когато пуснете снимката си в интернет, тя неминуемо става потенциална мишена за недоброжелателни хора по целия свят. 

Съответно и вие самите сте вече мишена на евентуални посегателства. Опасностите от издаване на точното ни местоположение са множество и често пъти се отнасяме пренебрежително към тях.

В САЩ през последните години са регистрирани множество случаи на отвличания и други посегателства срещу личността на пълнолетни и малолетни, именно заради разкриването на тази чувствителна информация. Поради тази причина големи социални мрежи, като „Фейсбук“ и „Туитър“ , започнаха да снемат метаданните от качваните снимки.

Източник: Smartnews.bg

От друга страна, в много случаи именно тази функция за геоотбелязване е помогнала за издирването и намирането на хора, места или ценни предмети. Родители са откривали децата си чрез снимките, които са изпратили на свои приятели. Службите за сигурност по света прибягват до използване на тази информация при издирването на изчезнали и отвлечени лица, особено ако похитителите им са невнимателни или просто не знаят за тази функция. Да не забравяме и обичайните заподозрени – разузнавателните служби, които използват успешно геоотбелязването за борба с международната престъпност и тероризма.

Наскоро бе обявено, че ФБР и ДЕА са извършили над 350 ареста на наркотрафиканти, които са публикували снимки в „Инстаграм“, без да предполагат за функцията geotagging. Именно такъв бил случаят с мъж от Минеаполис, който снимал своя таен склад за наркотици и се похвалил в „Инстаграм“ . За негово съжаление, той не знаел, че геоотбелязването работи и службите бързо установили неговото местоположение.

Подобна е историята на Хосе Родриго Гамбоа, който публикувал редовно снимки в социалните мрежи, хвалейки се с високия си стандарт на живот. Въпросът е, че той ръководел голям мексикански наркокартел и полицията успяла да го локализира благодарение на самия него.

Източник: Smartnews.bg

По време на военни действия геотагингът се оказва мощно средство за получаване на оперативна информация. Такъв е случаят с един руски войник, засечен чрез собствените си селфита по време на размириците в Украйна. Несъобразителният Соня Соткин публикувал снимки в „Инстаграм“, изобразяващи как изпълнява военните си задължения. След като качил снимките в социалната мрежа, благодарение на геотагингa, било определено с точност местоположението му.

Много от бойците на „Ислямска държава“ биват локализирани и заловени също благодарение на своето невнимание. Споделяйки снимки в социалните мрежи, без да разкриват местоположението си нарочно, те забравят да изключат геотагинга и по този нелеп начин издават мястото, на което се намират.

Какво да направя? 

На първо време вие решавате дали искате, или имате нужда GPS локаторът на смартфона ви да е постоянно активиран. Не трябва да забравяте и факта, че той консумира много енергия, особено при включен 3G.

Ако все пак искате да го изключите, то при iOS устройствата има възможност да спрете достъпа до джипиеса само на приложението за камера (Settings > Privacy > Location Services > Camera).

При Android устройствата също можете да изключите функцията Geotagging или Location storage/Location (зависи от версията на Android).

Как да проверя снимките си?

За да проверите дали някоя от Вашите снимки съдържа GPS координати, то най-лесният начин е да изберете снимка от компютъра си и да отворите менюто Properties след натискане с десния бутон. В подменюто Details потърсете раздел GPS (под раздел Advanced photo и над File). В него ще има Latitude (геогр. ширина), Longitude (геогр. дължина) и Altitude (надморска височина). Естествено, има и много приложения за iOS и Android, които също ще ви предоставят тези данни.

В случай че тествате с непозната за вас снимка, то след като видите GPS координатите, бихте могли чрез „Гугъл“ лесно да видите на картата точното място на снимане.

Мога ли да премахна тези данни?

Най-лесният начин е да използвате опцията „Remove Properties and Personal Information“ в менюто Properties. Там ще имате възможност да изберете коя информация да бъде премахната от снимката. Ако нямате доверие на „Майкрософт“ , можете да прибегнете до редица други програми или интернет приложения, които също ще свършат задачата.

И накрая...

Както виждате, разкриването на GPS координати посредством снимките ни има противоречиви резултати. От това да бъдем арестувани, до спасяване на собствения ни живот. Всеки сам трябва да реши дали тази технология му носи повече ползи, като си позволи лукса да бъде невнимателен или да попадне в полето на информационната параноя и да има винаги едно наум.

Вижте още за технологии в Smartnews.bg

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности