Още по темата

Всички очакваме с нетърпение да видим Meizu MX4 с операционната система „Убунту“. Настолната Gnu/Linux дистрибуция е една от най-известните представители на успешна политика в сферата на развитието на софтуера с отворен код. „Убунту“ представи и една от най-смелите и добре обмислени идеи за конвергенция – използването на една операционна система, която да работи добре и да се адаптира към различните видове устройства.

Meizu е един от първите производители, които започнаха разработката на смартфони с „Убунту“, а днес очакваме да започне системата за поръчка на MX4 Ubuntu Edition, пише Мартин Белтов от Smartnews.bg.  

Смартфонът работи с последната стабилна версия на „Убунту“ и има екран с диагонал от 5,4-инча, с резолюция от 1920x1152 пиксела. В телефона се намира 8-ядрен процесор с честота от 2,2 GHz и 2GB RAM памет. Камерите са две – основната е с резолюция от 20,7 мегапиксела, а предната – 2 мегапиксела. 

Капацитетът на батерията е 3100 mAh, което би трябвало да осигури автономна работа от поне няколко дни при тези характеристики. Недостатък е единствено невъзможността да се разшири паметта на телефона, която е едва 16 GB.

Интересното при представянето на смартфона е, че покупката ще е възможна единствено чрез покана. На специално създадена страница, Meizu ще дадат възможност на всеки да я „открие“ в интерактивна анимация. Неофициални източници посочват, че поради ограниченото производство ще се издават само по няколкостотин покани на ден.

Причината това да се случва е все още ранната разработка на Ubuntu като мобилна операционна система. Все още Canonical я предоставят на разработчици, които да създадат приложения, годни за нея.

Meizu MX4 няма да поддържа възможността за конвергиране в настолна версия. Устройството ще се предлага на цена от 299 евро и няма да може да се купи извън Европейския съюз. Очакваме MX4 в два цвята – бяло с посребрени части и златно. 

Ако искате да пробвате късмета и уменията си, за да намерите и покана за покупка на смартфона, вижте официалната страница на играта.

Вижте още за технологии в Smartnews.bg.