Още по темата

Никола Тесла, Джак Килби, Алън Тюринг, Е. А. Джонсън, Акира Йошино и много други назовани и неназовани стоят зад онова, което приемаме като част от всекидневието. За мнозина смартфоните са въпрос на дизайн. Те не подозират колко дълъг път е било необходимо да бъде изминат, за да бъде постигнат днешният вид и възможности на мобилните телефони.

Galaxy S6 edge, LG G5, iPhone 6s и много други съвременни смартфони не са се появили от нищото. Зад тях стоят сериозен труд и посвещение. Тук не става дума за гениалната работа на служителите на една компания. Смартфоните са продукт на дълъг и продължаващ и в наши дни процес на усъвършенстване от хиляди учени, инженери и дизайнери.

1890

Повечето учени са единодушни, че хърватският изобретател Никола Тесла е бащата на безжичното предаване на енергия. Какво означава това за нас? Е, Samsung стана първата компания, която приложи безжичното зареждане при моделите Galaxy.

1936

Британският математик, информатик и философ Алън Тюринг има голям принос за развитието на компютърните технологии. Той развива двоична система на кодиране, основа на всички дигитални компютри днес.

Универсалната машина на Тюринг е първият компютър, способен да чете и да записва информация.

1958

Американският инженер Джак Килби и носител на Нобелова награда създава технологията на микрочипа. Той е първият човек, който успява да направи работеща интегрална схема.

1965

Знаете ли, че първият тъчскрийн се появява още през 1965 година? Днес този тип екрани са в основата на начина, по който използваме устройствата.

Пионер в областта на технологията е Е.А. Джонсън. Той създава първия в света тъчскрийн, който бива използван от диспечерите за контролиране на въздушния трафик в Англия.

1985

През тази година е създаден прототип на литиевойонната батерия. Презареждащите се батерии са неизменна част от съвременните мобилни телефони. Ако не бяха те, нямаше да имаме смартфони. През 1985 година Акира Йошино ръководи екип, който създава прототип на литиевойонната батерия.

1992

Тогава е изпратено първото текстово съобщение. Начинът, по който човекът комуникира, се променя съществено. Днес може да не осъзнаваме значението на това постижение, но за 1992 г. пробивът е бил съществен. На 3 декември Нийл Папуърт изпраща първото в света SMS съобщение чрез персоналния си компютър (мобилните телефони по онова време не са притежавали опция за писане на текстови съобщения) по GSM-мрежата на Vodafon във Великобритания до мобилния телефон „Orbitel 901“ на своя приятел Ричард Ярвис, поздравявайки го с „Весела Коледа”.

1992

Изобретен е CMOS сензорът, който позволява камерите да работят по-добре и по-бързо, създавайки дигитални изображения. Технологията използва по-малко енергия, което щади живота на батерията. Освен това сензорите са изключително евтини и след няколко години това води до бум на телефоните с камери в цял свят.

1996

Точно преди 20 години австралиецът Джон О`Съливън създава първата модерна Wi-Fi мрежа, която позволява електронните устройства да се свързват с интернет по безжичен път. Прилаганата от него технология за ограничаване на интерференцията на други сигнали дава възможност за изобретяването на стандарта 802.11.

2010

На пазара е пуснат първият мобилен телефон, който използва LTE, за високоскоростна безжична връзка връзка с терминал за данни - Samsung SCH-r900. Преди свързването по новия стандарт, който е в основата на модерните 4G мрежи, става само през USB модем, като за първи път то е предложено на потребителите в Осло и Стокхолм през 2009 г.

2011

През тази година влиза в продажба първият гъвкав смартфон. Той е дело на Human Media Lab и Arizona State University. Две години по-късно Samsung пусна прототип на гъвкав OLED смартфон, наречен YOUM. Това нововъведение лежи в основата на познатите извивки на Galaxy S6 edge.

2016

Японски учени създадоха първата електронна кожа, изработена от органични компоненти, които не се разграждат, когато са изложени на атмосферно влияние. Тя работи по подобие на дисплеите с органични светодиоди (OLED). За разлика от тях обаче не се нуждае от допълнителна изолация и е много по-лека и по-гъвкава от традиционните устройства, произвеждани от неорганични материали, като силиций и злато.