Още по темата

През последните години смартфоните се превърнаха в устройства, на които се възлагат разнообразни функции. Приложенията им са толкова много и разностранни, че на практика потребителят разполага с по-големи възможности, отколкото предполага.

Поредното потвърждение за това идва от Symetium Smartphone PC и израелския стартъп Vayyar. И двете компании в момента работят активно върху подобряването на функционалността на смартфоните.

От Symetium Smartphone PC искат да създадат смартфон, който да представлява пълноценен персонален компютър. Вече е започнал процесът на изработване на такова устройство.

Според замисъла на авторите на проекта телефонът ще разполага с нов 64-битов процесор Qualcomm Snapdragon 820 с тактова честота до 2.2 GHz, графически контролер Adreno 530 и мрежов модем 4G LTE.

Оперативната памет ще бъде 6 GB, точно колкото се очаква да предложи и бъдещият флагман Samsung Galaxy S7. Вградената памет ще бъде от 64 до 256 GB и с опция за увеличаване с помощта на карта MicroSD.

Устройството, което ще носи името Symetium, ще изглежда досущ като смартфон. Корпусът му ще бъде изцяло от метал. Дисплеят ще е с размери 5 инча и OLED, с резолюция 1920х1080 пиксела.

Предната камера ще е 5 MP, а задната - 24 MP. С цел максимално удобство за потребителя е предвиден порт USB Type-C.

От всичко дотук описано се изгражда представата за класически смартфон, който по нищо не заприличва на персонален компютър. За да се постигне тази цел ще е необходима док-станция. Тя е специална и осигурява включване на монитор и друга периферия.

Операционната система ще е Symetium OS, разработена на базата на Android 6.0 Marshmallow. Колкото до цената, към момента стойността на смартфона, който може да замина пълноценно един компютър, започва от 599 долара.

Докато Symetium Smartphone PC с пълна пара работят върху проекта си, техните колеги от Израел са запретнали ръкави върху изобретяването на технология, която ще позволи на смартфоните, а и на други устройства, да виждат през стени и други плътни и непрозрачни препятствия.

Стартъпът Vayyar е създал чип, който представлява сензор. Той използва отразени радиовълни, за да създаде триизмерни модели на различни обекти.

Самите потребители решават дали искат чипът да бъде инсталиран в телефона им. Щом го направят, те ще могат да използват смартфоните си за различни любопитни цели. Например?

Телефонът се превръща в скенер и може да определи какво е количеството на мазнините в опаковка мляко. Като такова мобилното устройство може да се прилага и с медицински цели за диагностика.