Още по темата

Български студент получи инвестиция на стойност 1 млн. лв. за своя проект „Мелиса“ (Melissa Climate).

Любомир Янчев е на 20 години, но вече има солиден предприемачески опит зад гърба си, управлявайки собствена фирма. Взима стипендия, като в свободното си време преподава на бъдещи софтуерни инженери.

Средствата за проекта „Мелиса“ идват от двама инвеститори - частен и европейски, по програмата „Джереми“.

С иновативното устройство потребителите могат да управляват климатика в дома си, където и да се намират, като за целта се нуждаят от смартфон и интернет свързаност.

Използващите „Мелиса“ ще виждат данни за температурата и влажността навън и в дома си, като ще имат достъп до всички настройки на климатика през мобилно приложение.

С времето устройството ще научава навиците на потребителя, а създателят обещава до 25% по-ниски сметки за ток. „Мелиса“ е способна дори да разбере кога се прибирате вкъщи и да реагира.

„Мелиса беше само мечта, година и половина по-късно тя вече е готов продукт. Толкова много безсънни нощи най-накрая се изплатиха. Аз съм гладен за успех. Ако днес не постигна нещо значимо, кога?“, споделя пред Нова телевизия Любомир Янчев.

Tой и неговият екип планират да предложат иновативната система на пазарите в Турция, Испания и Гърция. Tя вече e налична в България на цена от 119 лв.