Още по темата

Директорът на Apple Тим Кук обяви публично искане на федерален съдия, компанията да направи промени в софтуера на iPhone, за да помогне на ФБР в борбата с тероризма. Кук определи посочените мерки като „смразяващи“.

От ФБР настояват технологичният гигант да създаде нова версия на операционната система iOS, която да позволява потенциалното отключване на всеки от нейните смартфони.

„Правителството на САЩ ни помоли за нещо, което просто не е нужно и считаме, че е твърде опасно да се създаде. Те ни помолиха да създадем вратичка за iPhone“, заявява в отворено писмо Кук.

Компании като Apple, Google и WhatsApp защитават неприкосновеността на своите клиенти чрез криптиране на данните, често по начин, който дори самите дружества не могат да разбият.

Въпреки, че позволяват на недобросъвестни потребители като терористи да комуникират без правителствено наблюдение, технологичните гиганти оправдават такива мерки за сигурност, настоявайки, че е невъзможно да се даде възможност на правоприлагащите органи да отключват всеки телефон, защото и престъпниците ще се възползват от вратичката в сигурността.

В момента iPhone се заключва и изтрива цялата информация, ако паролата бъде въведена неправилно 10 поредни пъти. В случай, че тази функция бъде премахната, властите просто ще могат да използват генератор на пароли, докато не уцелят вярната.

ФБР се опитва да получи достъп до iPhone 5C, след като такъв телефон беше използван използван от един от извършителите на терористичната атака през декември 2015 г. в Сан Бернардино, при която загинаха 14 души, а 22 бяха ранени.

Според Кук искането на ФБР е „еквивалент на главен ключ, с възможност за отваряне на стотици милиони брави.“

Ако Apple бъде принудена да заобиколи собствените си мерки за сигурност, това би могло да стане повратен момент по темата за сигурността, неприкосновеността на личния живот и наблюдението от държавата.